Published On: Pon, stu 24th, 2014

Presuda Šešelju nakon srpnja 2015. godine

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron poručio je u pismu hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da je pomirenje u regiji zadatak za državnike, a ne za sud, kao i da bi presuda Vojislavu Šešelju trebala biti donesena “vrlo brzo – nakon srpnja 2015. godine”.

“Iako shvaćam vašu zabrinutost zbog privremenog puštanja na slobodu Šešelja i mogućeg utjecaja tog događaja na proces pomirenja na Balkanu, kao i uloge Haškog tribunala u tom procesu, uvijek sam smatrao da političari, vjerske i ostale lokalne vođe unutar svojih društava moraju biti ti koji će ubrzati taj proces”, naveo je Meron u odgovoru na Josipovićevo pismo.

Meron ističe da, iako je predsjednik Haškog tribunala, nema preveliki utjecaj na slučajeve kojima se ne bavi lično, ali uvjerava Josipovića da će presuda biti donesena vrlo brzo – nakon jula 2015, piše Jutarnji list.

“Poznato vam je da je nekoliko stvari utjecalo na ovaj postupak, poput nedovoljnog broja sudnica, zdravstvenog stanja optuženika, kao i činjenice da se sam brani, potom promena suca u vijeću, koji je zatražio rok do srpnja 2015. da se upozna sa cijelim slučajem. Iskreno se nadam, a to mi je obećao i predsjednik vijeća, da će presuda biti donesena vrlo brzo nakon tog roka”, naveo je Meron.

nezavisne.com