Published On: Sri, ožu 27th, 2013

Presuda: "60 minuta" dužno isplatiti odštetu Dodiku

Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu kojom se Radio-televizija Federacije BiH i novinari Duška Jurišić, Bakir Hadžiomerović i Slobodan Vasković obvezuju da Miloradu Dodiku solidarno isplate naknadu nematerijalne štete u iznosu od 5.000 KM, zbog povrede ugleda i klevete u emisiji “60 minuta”, emitiranoj 19. svibnja 2008. godine.
Tuženi se obvezuju da tužitelju solidarno nadoknade troškove parničnog postupka u visini od 1.360 KM, saznaje Srna.
Zbog iznošenja neistina u emisiji “60 minuta” sudovi su i ranije nekoliko puta donosili presude u korist Milorada Dodika, a Radio-televiziju Federacije BiH i njene novinare obvezivali na isplatu odštete.
Miroslav Mikeš, ovjetnik Milorada Dodika, rekao je Srni kako je do sada bilo oko osam prvostupanjskih presuda u predmetu “Radio-televizija FBiH”, tri ili četiri su pravosnažne, dok su ostale u procesu žalbe pred Okružnim sudom u Banjaluci.
“Svaka emisija `60 minuta` je bila zasebna tužba. Sve one su podnesene 2008. godine, što je jasan dokaz da tadašnji predsjednik Vlade, a sada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije vršio bilo kakav uticaj na sud, jer se njegove tužbe završavaju pet godina nakon podnošenje.
Evidentno je da nije bilo nikakvog pritiska na sud, pa čak ni kad je Dodik bio tužitelj i kada je imao osobni ineters da se nešto riješi, s obzirom da je pet godina poprilično dug rok za rješavanje takvih predmeta o bilo kome da je riječ”, naglasio je Mikeš.