Published On: Sri, lip 1st, 2016

PRESTOLONASLJEDNIK BOSNE A PORIČE ZLOČIN: Erdogan prijeti Njemačkoj zbog rezolucije o genocidu nad Armencima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak Njemačku da pokolj stotina tisuća Armena u Osmanskom Carstvu u Prvom svjetskom ratu ne proglasi “genocidom”.

Usvoji li njemački parlament rezoluciju, bit će to ispit čvrstoće veza Ankare i Berlina, rekao je turski predsjednik u Izmiru.

Ako se u utorak donese rezolucija, to će “sigurno naštetiti budućim diplomatskim,ekonomskim, poslovnim, političkim i vojnim vezama dviju zemalja – koje su i članice NATO-a”, rekao je turski predsjednik.

Donji dom njemačkog parlamenta treba u utorak glasati o rezoluciji koju podržavaju koalicijska vlada i oporbene stranke.

Erdogan je kazao da je razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Armenci procjenjuju da je pred kraj postojanja Osmanskog Carstva pobijeno 1,5 milijuna pripadnika njihova naroda. Taj su genocid priznali mnogi povjesničari i više od dvadeset zemalja, pa tako i Francuska, Italija i Rusija.

Turska pak tvrdi da je to bio građanski rat koji je pratila glad i da je u njemu život izgubilo 300.000 do 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka, u vrijeme dok su se turske i ruske snage borile za Anadoliju./Fena/