Published On: Pon, pro 30th, 2019

PRESLATKO: Čavara potpisao ukaz o proglašenju proračuna Federacije BiH za 2020. godinu

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potpisao je danas ukaz o proglašenju proračuna Federacije za 2020. godinu, potvrđeno je za Fenu iz Čavarinog kabineta.

Proceduralno, proračun može stupiti na snagu dan po objavi u Službenim novinama.

Proračun Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. odobrila su nedavno u istom tekstu oba doma Federalnog parlamenta, što je bio neophodni uvjet za njegovu operativnost u sljedećoj fiskalnoj godini.

U skladu s proračunskim kalendarom, predložila ga je Federalna vlada u iznosu od 4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je za 2,25 milijardi KM veći iznos ili za 83 posto.

Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u proračun FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, od 1. siječnja će biti sastavni dio prpračuna Federacije i uplate doprinosa po toj osnovi će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Iz toga proizlazi da će od 3. sijećnja 2020. Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje postati i ‘na papiru’ proračunski korisnik, a prva mirovina iz federalnog proračuna će biti isplaćena u veljači./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare