Published On: Pon, sij 7th, 2013

PREŠEVO: Jug Srbije za sjever Kosova?!

Tri općine na jugu Srbije, na granici s Kosovom i Makedonijom, ovih su dana glavna tema razgovora nakon što je u studenom preko noći i bez najava niknuo spomenik 27-orici poginulih pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. Veleposlanici SAD-a, Velike Britanije, EU i OESS-a preuzeli su posao posredovanja između srbijanskih vlasti i općinskih vlasti u Preševu gdje je spomenik podignut. Premijer Ivica Dačić nedavno je dao rok lokalnim vlastima da spomenik borcima za odcjepljenje tih triju općina od Srbije bude srušen do 17. siječnja. No što ako spomenik ne bude srušen?
Rok se bliži, veleposlanici traže mirno rješenje, čak se ponovo spominje i zamjena teritorija, tako da se Kosovo podijeli, pa bi većinski srpske općine sa sjevera Kosova pripale Srbiji, a tri općine na jugu Srbije Kosovu. Beogradski političar i analitičar Žarko Korać misli da podjele Kosova ipak neće biti.
Sumnje u nagodbu
– Većina zemalja već je priznala Kosovo u sadašnjim granicama i mislim da promjena ne može biti – kaže Korać. Kaže i da je neobično što je spomenik u Preševu, koji ima albansku većinu (89 posto je Albanaca od 35 tisuća stanovnika), podignut upravo u trenutku kad se dijalog između Kosova i Srbije, unatoč političkoj opciji na vlasti u Srbiji, odvija i kad Ivica Dačić i Hashim Thaçi sjede za stolom.
– Moguće je da na Kosovu, među tamošnjim političarima, ima i onih kojima zbog nekog razloga ne odgovara dijalog sa Srbijom. Moguće je i da bi neke snage htjele da i Preševo bude jedna od tema pregovora između Srbije i Kosova – kaže Korać.
Spomenik u Preševu podignut je 27-orici pripadnika Oslobodilačke vojske triju općina koja su poginula u oružanim akcijama na jugu Srbije 2000. i 2001. godine. Tužiteljstvo i sudovi Srbije tretirali su ovu vojsku i njezine pripadnike kao teroriste i terorističku organizaciju 2000. i 2001. godine, a 2002. godine donesen je zakon o amnestiji pripadnika ove vojske. Bez obzira na amnestiju, očito se u srbijanskoj javnosti pripadnici te vojske doživljavaju kao teroristi. Srpska vojska i policija, upozorava zastupnik Koalicije Albanaca u Narodnoj skupštini Srbije iz Preševa Riza Halimi za Večernji list, ponašaju se kao 2001. godine, a tako su se postavili, dodaje, i predsjednik Nikolić i premijer Dačić.
Borili se za ideale
Halimi kaže da se nada da će prevladati razum i da do oružanih sukoba neće doći. Jer, Dačić je, dajući rok do 17. siječnja, zaprijetio i “nemojte da vam sutra bude prekomjerna upotreba sile”. Halimi ističe kako je Dačić na sastanku iza zatvorenih vrata obećao da će mirno riješiti problem, a nakon nekoliko sati izašao pred novinare i zaprijetio Albancima.
– Svi poginuli borili su se za ideale i ne mogu se tretirati teškim kvalifikacijama, a valja uzeti u obzir i da se vladinom odlukom ne može promijeniti raspoloženja Albanaca na ovom području – kaže Halimi.
On je uvjeren da srpska politika želi izazvati rat na tom području i kaže da “Albanci nisu pokleknuli pred Miloševićem pa neće ni pred Dačićem”. Zasad nitko od predstavnika Albanaca iz tih općina ne govori ni o kakvoj mogućnosti mirnog uklanjanja spomenika, jedino Halimi kaže da lokalne vlasti prema zakonu imaju pravo postaviti spomenik, ali ako se pojave problemi, onda treba sjesti i riješiti problem. Njemu samome, za razliku od srpskih analitičara, nije previše strana priča o razmjeni teritorija – Preševska dolina za sjever Kosova.
– Sve su opcije otvorene, sve treba staviti na stol i razgovarati – kaže Halimi.