Published On: Sri, lis 25th, 2017

Prepis Starog zavjeta i knjige iz Kraljeve Sutjeske među najskupljima na svijetu!

Najskuplja knjiga u Bosni i Hercegovini zasigurno je Hagada, a među najvrednije spada i zbirka inkunabula iz samostana Kraljeva Sutjeska. No, pojedinci poput Miroslava Gojkovića iz Banjaluke imaju svoje vrijedne biblioteke, ali i antikvarnice.

Ramajana – stari indijski ep, filozofsko ontološka rasprava o smislu ljubavi, nenasilju, odnosu Boga prema čovjeku i prirodi, inspirisala je Miroslava Gojkovića. Ovaj ljubitelj knjige, vlasnik je i antikvarnice, jedne od malobrojnih u Banjaluci.

“Pošto sam kao svaki profesionalni student patio od kronične besparice onda sam počeo dio svog asortimana  prodavati. Tako se rodila lijepa kolizija ugodnog i korisnog”, rekao je Miroslav Gojković, antikvar iz Banjaluke.

Klasika je ponovo u modi, traže se Faust, Rat i mir i Don Quijote, no i sručna literatura, Freud i Frrom. Na stogodišnjicu sarajevskog atentata tražila su se djela Vladimira Dedijera.

Gojković kaže da prodaju prilagođava suvremenim trendovima, ali ističe jednu bh. nelogičnost.

“Poštarina da naručite iz Pariza jeftinija, nego da ja pošaljem iz Banjaluke u Sarajevo i slično”, izjavio je Gojković.

Najvrednija knjiga u ovoj antikvarnici je njemačka Povijest umjetnosti i košta 1.000 evra, ali na cijeni su i ove male šansone od 40 eura.

Najvrednija, ne samo u BiH, nego među najvrednijim u svijetu knjige je sarajevska Hagada, jedan od najstarijih prepisa Starog zavjeta. Njena kulturna vrijednost je neprocjenjiva, no ona materijalna jednom je bila na tasu – 1992. godine u Madridu je procijenjena na sedam milijuna dolara, donosi N1.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x