Published On: Čet, lip 30th, 2016

PREOKRET: Trump i Clinton sada su skoro izjednačeni

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton i republikanski kandidat Donald Trump su izjednačeni prema zadnjem istraživanju objavljenom u srijedu za predsjedničke izbore 8. studenoga u kampanji kojom vlada mučno ozračje.

To istraživanje sveučilišta Quinnipiac pripisuje 42 posto glasova Clinton, dok bi milijarder Trump dobio 40 posto glasova.

Preostalih 18 posto je podijeljeno između onih koji žele dati glas nekom drugom kandidatu, 6 posto, onih koji odbijaju predati listić, 5 posto i neodlučnih 7 posto.

Prednost koju je imala Clinton se smanjila od posljednjeg istraživanja javnog mnijenja sveučilišta objavljenog 1. lipnja, kada je Clinton imala 4 posto više glasova. Bodovi su puno izjednačeniji nego je davalo na znanje ispitivanje ABC News/Washington Post u nedjelju prema kojem je ona odskakala za 12 postotnih bodova.

Ispitivanje Quinnipiac, provedeno na 1610 birača, pokazuje da 61 posto ispitanih misli da izbori 2016. povećavaju razinu mržnje i predrasuda u Sjedinjenim Državama. Dvije trećine njih drži da odgovornost za to leži na Trumpovom taboru, prema 16 posto koji odgovornost vide u taboru Hillary Clinton.

Pedeset osam posto ispitanih drže da je bivša prva dama i bivša državna tajnica predsjednika Baracka Obame bolje pripremljena za predsjedničku funkciju od Donalda Trumpa, koji dobiva samo 33 posto mišljenja koja mu idu u prilog. Ali ispitani misle da je poslovni čovjek bolje pripremljen za otvaranje radnih mjesta, 52 posto, prema 40 posto za Clinton, i za suprostavljnje džihadistima skupine Islamska Država, 52 posto, prema 39 za Clinton.

Margina pogreške u ispitivanju iznosi 2,4 posto./Hina/