Published On: Čet, tra 26th, 2012

PREOKRET Petorica sudaca preispituje presudu protiv Gotovine i Markača

Ante_Gotovina2_0_0_468X10000Može li doći do preokreta po pitanju preokreta presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču? Naime, petorica najutjecajnihih sudaca ICTY-ja ispitat će je li sud pogriješio kad ih je osudio za prekomjerno granatiranje Knina i drugih gradova u Oluji, piše Jutarnji list.

Ako nije bilo prekomjernog granatiranja onda treba ispitati i postojanje udruženog zločinačkog pothvata. Stoji to u dopisu kojega je odvjetnicima Gotovine i Markača poslao predsjednik Haaškoga suda Theodor Meron, stoji u današnjem broju Jutarnjeg lista.

Udruga Hrvatski svjetski kongres priopćila je da će 13. svibnja ove godine, dan uoči početka usmene rasprave Žalbenog vijeća Haaškoga suda u predmetu “Gotovina – Markač”, u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama paljenjem svijeća izraziti suosjećanje i potporu dvojici generala te, ističu, ukazati na nepravednu prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima i neodrživu kvalifikaciju legitimne vojne oslobodilačke akcije “Oluja” združenim zločinačkim pothvatom.

U akciji nazvanoj “Plamen slobode”, na Majčin dan, uoči ili nakon misnih slavlja u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama uz molitvu za domovinu palit će se bijele svijeće “kao znak suosjećanja s patnjom svih hrvatskih uznika u Den Haagu”. Hrvatski svjetski kongres priprema naljepnice za svijeće s porukom podrške.

“Svijetlo i plamen svijeće simboli su ljubavi i vjere, a u ovom slučaju i našeg dubokog uvjerenja da će pravda na kraju biti vraćena u ravnotežu, te da će hrvatski generali biti pušteni na slobodu i u svoju domovinu”, navodi se u priopćenju.

Hrvatski svjetski kongres napominje da kao nevladina udruga među ostalim lobira za pravdu i obranu časti Domovinskog rata te podsjeća da je u tom smislu prošle godine organizaro seriju mirnih demonstracija pod motom ‘ICTY Injustice – pravda je izgubila ravnotežu’, te akciju slanja 100 tisuća božićnih čestitki hrvatskim generalima u Den Haagu.

Žalbeno vijeće Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Haaškoga suda sazvalo je usmenu raspravu u predmetu “Gotovina – Markač” za 14. svibnja.

Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Ante Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač 15. su travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske.(Dnevnik.ba/H)