Published On: Sun, Jul 12th, 2020

Preminuo vozač autobusa kojeg su pretukli putnici koje je molio da stave masku

Vozač autobusa u Francuskoj, kojeg su pretukla četvorica putnika nakon što ih je zamolio da stave medicinske maske na lice, preminuo je u bolnici u petak, potvrdila je njegova obitelj.

Philippe Monguillot, 59-godišnji vozač autobusa iz grada Bayonnea na jugozapadu Francuske završio je na aparatima za održavanje života nakon napada koji se dogodio 5. srpnja, a njegova obitelj donijela je tešku odluku da se aparati isključe.

“Odlučili smo ga pustiti. Liječnici su se složili”, rekla je njegova 18-godišnja kćer Marie Monguillot za AFP.

Četvorica muškaraca uhićena su i optužena nakon napada koji se dogodio u nedjelju oko sedam sati navečer na autobusnoj liniji 810 koja je vozila prema Biarritzu. Vozač autobusa provjeravao je karte jednog od napadača te zamolio svu četvoricu da stave maske na lice, što je uostalom obavezno u javnom prijevozu u Francuskoj. Nakon toga Monguillot je pretučen.

Njegova obitelj je u srijedu organizirala hod u njegovu čast, a svi sudionici su nosili bijelo, piše CNN.

Premijer Jean Castex potvrdio je Monguillotovu smrt na Twitteru u petak, napisavši da je ovaj slučaj “dirnuo u sva srca”.

“Republika ga prepoznaje kao uzornog građanina i nećemo ga zaboraviti. Zakon će kazniti počinitelje ovog groznog zločina”, napisao je opisavši napad “kukavičkim”.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin također je izrazio sućut njegovoj obitelji i kolegama.

“Ovaj stravični i kukavički čin ne smije proći nekažnjen. Sutra putujem u Bayonne kako bih o sigurnosti u gradu razgovarao s lokalnim i državnim službenicima i kako bhi se sastao sa sindikatima vozača javnog prijevoza”, napisao je na Twitteru.

Tvrtka Keoilis za koju je Monguillot radio pojačala je sigurnost svojih zaposlenika angažirajući zaštitare na nekim linijama. Za preminulog su zaposlenika održali minutu šutnje u srijedu.