Published On: Thu, Aug 15th, 2013

Preminuo Smiljko Šagolj, profesor na mostarskom Sveučilištu

Kako doznaje Večernji list, iznenada je preminuo Smiljko Šagolj. Uzroci smrti još nisu poznati.

Diplomirao je dvopredmetni studij filozofije i psihologije 1968.u Sarajevu, za nepune tri godine i tada je i službeno proglašen za najmlađeg profesora u Jugoslaviji. Po posebnom odobrenju rektora, diplomski ispit položio je puno prije roka s ocjenom deset (10). Radio je kratko kao profesor u prestižnoj sarajevskoj gimnaziji. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo gdje je radio kao novinar, a potom i obnašao i brojne dužnosti – od urednika dnevnika do glavnog i odgovornog urednika informativno-dokumentarnog programa.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada: za najbolje vođenje dnevnika u Jugoslaviji, zatim za dokumentarne reportaže. Nositelj je zlatne značke za najveća programska ostvarenja TV Sarajevo. Krajem 1989.g. počeo je raditi za Televiziju Zagreb. Radio je na HTV u Studiju u Splitu kao redaktor i izvješćivao za hrvatske radiopostaje u Americi i Australiji.

Predavao je na Sveučilištu u Mostaru na Filozofskom fakultetu, na Odjelu novinarstva, predmete – Televizija i Mediji u procesu globalizacije, a na politologiji Uvod u političke teorije.

Predavao je i više izbornih predmeta na kroatistici. Autor je četiri knjige koje su i udžbenici i obvezna literatura na predmetu Televizija i na Odjelu politologije. Autor je i mnogih stručnih i znanstvenih radova o temi: elektronički mediji i procesi globalizacije. Završio je i poslijediplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirao upravo o temi: Lokalne TV i procesi globalizacije. Na istom fakultetu je doktorirao o temi: „Novinstvo i nastanak nacija”. Izabran je za docenta.

Radio je kratko kao profesor u prestižnoj sarajevskoj gimnaziji. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo gdje je radio kao novinar, a potom i obnašao i brojne dužnosti – od urednika dnevnika do glavnog i odgovornog urednika informativno-dokumentarnog programa.

Autor je četiri knjige koje su i udžbenici i obvezna literatura na predmetu Televizija i na Odjelu politologije.