Published On: Pet, ožu 5th, 2021

Preminuo poznati hrvatski marinac s Iwo Jime

Josip Kršul, američki marinac rođen u Selcu kod Crikvenice preminuo je u noći s četvrtka na petak u 110. godini.

Kršul je preminuo u kući u kojoj se rodio, a ovaj čovjek impozantne biografije u prosincu je proslavio 109. rođendan povodom čega mu je rođendansku čestitku uputio i Robert Kohorst, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Kršul je izučio za električara i radiotelegrafista, a do početka Drugoga svjetskog rata plovio je svjetskim morima. Kad je počeo rat, u Teksasu se javio u američku vojsku te uskoro kao marinac otišao na pacifičku bojišnicu gdje je sa svojom postrojbom sudjelovao u ratnim operacijama na otoku Iwo Jima.

Nakon bitke Kršul je dobio američko državljanstvo, a nakon završetka rata u Watsonvilleu je upoznao svoju suprugu Milicu, odnosno Mildred, kako su je zvali Amerikanci. Njezina je obitelj porijeklom iz Like, dok je ona rođena u saveznoj državi Illionis. Josip i Milica nisu imali zajedničke djece, a on se nakon smrti supruge 2012. godine vratio u rodni kraj. 12. listopada 2019. godine u posjet su mu stigli veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvastkoj Robert Kohorst i američki vojni izaslanik Robert Mathers kako bi mu uručili odličja i dokumente koje su u njegovoj službi pronašli u vojnim arhivima.

Uručili su mu i medalju za uzornu službu u vojsci i odličje za službu na Pacifiku. Kršul je umro u obitelji nećaka Žarka i njegove žene Željke, a do prije nekoliko godina u toj istoj kući živjela je i njegova sestra Jelena Jeličić, koja je umrla u 102. godini.