Published On: Ned, lis 6th, 2019

Preminuo nekadašnji ministar Dragan Vrankić

Dragan Vrankić, nekadašnji ministar financija Bosne i Hercegovine i generalni revizor Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, preminuo je u 65. godini života nakon duge i teške bolesti. Tijekom svoje bogate političke karijere obnašao je niz važnih funkcija.

Rođen 23.01.1955.godine u Trebižatu, Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu. Stekao zvanje diplomiranog ekonomista na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, prenosi N1.

Radio je u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u organima uprave, kao pročelnik Odjela za privredu te kao zamjenik načelnika za finansijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina.

U dva mandata izabran je za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Između 2003. do 2006. vršio je funkciju ministra financija i zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH, a od 2007. do 2010. ministra financija i trezora BiH.

Kao ministar finansija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije: guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za financijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument predpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

U razdoblju od 2010. do 2014. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28. listopada 2015., a Dom naroda 10. studenog 2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare