Published On: Ned, lip 30th, 2019

Preminuo Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i Miloševićev potrčko

Preminuo je  Momir Bulatović, nekadašnji jugoslavenski i crnogorski političar, javljaju regionalni mediji.

Bulatović je bio predsjednik Crne Gore od 1990. do 1998. godine te predsjednik Savezne Vlade SR Jugoslavije od 1998. do 2000. godine.

Umro je u 63. godini.

Početkom devedesetih Bulatović je postao produžena ruka Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Za vrijeme agresije na Hrvatsku, Bulatović je bio glasni zagovornik velikosrpske politike. On je bio na vlasti kad je iz Crne Gore izvršena agresija na Dubrovnik, prenosi Index.hr

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka.

Nakon poraza na izborima 1998. Milošević ga stavio na novu funkciju

Poslije osam godina na čelu Crne Gore i sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je predsjednik bio od osnivanja, Bulatović gubi na predsjedničkim izborima 1998. godine od svog dotadašnjeg suradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Obojicu ih je predložila DPS, ali dva različita krila te stranke, pa je frakcija koju je predvodio Bulatović sa svojim pristašama, zbog zabrane korištenja imena DPS, preuzela novo ime – Socijalistička narodna partija.

Ubrzo poslije smjene 1998. godine Bulatović je dobio ponudu tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića da sastavi saveznu vladu.

Na toj dužnosti Bulatović je proveo nepune dvije godine, a crnogorski mediji navode kako je “imao neugodnu dužnost proglasiti stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje tijekom bombardiranja SRJ 1999. godine”.

Vrijeme i mjesto pokopa nisu objavljeni.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare