Published On: Tue, Aug 25th, 2020
#3rd | By Desk

Preminuo Mili Bijavica, čovjek koji je vratio turizam u Mostar

Nakon duge borbe protiv koronavirusa, danas je preminuo Mili Bijavica, vlasnik Fortuna Tours d.o.o., jedne od vodećih turističkih agencija u BiH i osoba možda i najviše zaslužna za povratak turizma u Mostar nakon rata.

Bijavica je godinama promovirao Mostar u svijetu, ali i cijelu Hercegovinu, isticao njezine prirodne ljepote i uspio dovesti ovu regiju na turističku kartu svijeta.piše Pogled.ba.

Na početku pandemije, upravo je Bijavica najviše upozoravao na krah u turizmu, tražio nove načine opstanka turističke djelatnosti i svih onih koji su bili ugroženi ovom situacijom.

Nažalost, negdje tijekom tih napora je i sam zaražen koronavirusom. Bio je hospitaliziran u mostarskoj COVID bolnici, na kraju priključen i na respirator, ali svi napori liječničkog tima na raju su ipak bili bezuspješni.

Odlazak Bijavice ostavlja veliku prazninu u Mostaru i još jednom nas podsjeća na ozbiljnost situacija u kojoj se nalazimo.

Bijavica je rođen u Mostaru 1956. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu u Mostaru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Od 1989. godine vlasnik je i direktor Turističke agencije “Fortuna Tours”, koja je bila jedna od prvih privatnih agencija u Jugoslaviji i koja je već godinama vodeća turistička agencija u Bosni i Hercegovini za receptivni turizam.

Bio je i predsjednik je Profesionalne komisije za ugostiteljstvo, turizam i hotelijerstvo u Vanjskotrgovinskoj komori BiH od 2018/2019 i predsjednik Skupštine Gospodarske komore Hercegovačko-neretvanskog kantona.