Published On: Sri, ožu 29th, 2023

Preminuo je profesor Jakob Ziv, čovjek koji je svijetu podario PDF, ZIP i MP3 formate

Profesor Jakob Ziv, jedan od najpoznatijih znanstvenika u području informacijskih tehnologija, zaslužan za PDF, ZIP i MP3 format, preminuo je u 91. godini života.

Lempel-Ziv algoritam

Ovaj algoritam kompresije informacija omogućuje kompresiju bez gubitaka, bez obzira na strukturu podataka i bez prethodnog znanja o statističkim svojstvima podataka. Na temelju ovog algoritma razvijene su mnoge tehnologije kompresije koje se danas koriste u memorijskim uređajima, računalima i pametnim telefonima.

Lempel-Ziv algoritam otvorio je put novoj tehnologiji, omogućujući prijenos vizualnih i drugih informacija velikom brzinom bez gubitka informacija. Godine 2004. Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) objavio je da je Lempel-Ziv algoritam “prekretnica u elektronici i računalnom inženjerstvu” i da je “dao značajan doprinos tome da Internet postane učinkovito sredstvo globalne komunikacije”.

prof. Ziv je također sudjelovao u razvoju Wiener-Ziv algoritma u Bell Laboratories. Ovaj algoritam, koji je sada dio Microsoftovog operativnog sustava, omogućuje kompresiju velikog broja slika s različitih kamera i njihov istovremeni prijenos (primjerice, na sportskim događanjima), prenosi Benchmark

Doprinosi profesora Jacoba Ziva polju informacijske teorije ostavili su neizbrisiv trag u svijetu, a njegova će ostavština nastaviti nadahnjivati ​​generacije znanstvenika koji dolaze.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neumska džamija bez torpeda

Soroševci, mp3 dolazi iz Njemačke (Fraunhofer institut) i nema veze sa ovim Vašim gazijom 🙁 !

Osim toga, mp3 je kompresija sa gubitkom kvaliteta a “flac” je kompresija bez gubitka kvaliteta… ima toga još ali da ne dužim bez veze…