Published On: Pon, ruj 7th, 2020

Preminuo je čuveni redatelj, oskarovac Jiri Menzel

Czech director Jiri Menzel (R) and German actress Julia Jentsch pose during a photocall for their film “I Served the King of England” competing for the Golden Bear at the 57th Berlinale International Film Festival in Berlin 16 February 2007. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)

Poznati češki filmski i kazališni redatelj, oskarovac Jiri Menzel preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju navečer njegova supruga Olga na svojoj Facebook i Instagram stranici. Menzela je proslavio njegov prvi dugometražni film “Strogo kontrolirani vlakovi” iz 1966., za koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Za Oscara je 1986. nominirana i njegova popularna komedija “Selo moje malo”, a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za češke gledatelje i redatelje. U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala. Poput ostalih redatelja njegove generacije, Menzel je imao problema s komunističkim vlastima.

REŽIRAO JE I U HRVATSKOJ

Zbog provokativnosti njegova satira “Ševa na koncu”, snimljena 1969., bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida. Ostali poznati filmovi su mu “Zločin u djevojačkoj školi” (1965.), “Hirovito ljeto” (1968.) i “Služio sam engleskog kralja” (2006.).

U Hrvatskoj je poznat i po režiji predstava Nemoćnik u pameti i Budala za večeru u zagrebačkom kazalištu Komedija. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 80-ih je postavio Hamleta, a 1990. u Teatru ITD režirao je s Ivicom Boban Machiavellijevu Mandragolu.