Published On: Sri, srp 6th, 2022

Preminula Lidija Topić, bh. diplomatkinja i bivša šefica Misije BiH pri EU

Istaknuta bh. diplomatkinja Lidija Topić preminula je u 55. godini nakon borbe sa teškom bolesti.

Lidija je živjela u Sarajevu, tijekom građanskog rata iz BiH odlazi u Zagreb, da bi se po završetku rata i završetka opsade grada, ponovo vratila u Sarajevo.

Posljednje godine provela je u Bruxellesu, angažirana u međunarodnim organizacijama. Sve dok ju Komšić nije smijenio iako prema učinku u diplomaciji nije imala premca među domaćim diplomatima. No komšićizacijom BIH porastao je i trend nestručnih osoba u diplomaciji a ministarstvo vanjskih poslova preuzela je Bisera Turković. Žena kojoj je USA uskratila agreman pri NATO misiji u Brusselsu zbog njene džihadističke prošlosti. Sve to razlog je zašto su Lidijini napori danas praktički anulirani i zašto BIH nema status kandidata za EU. Nitko na Zapadu ne prima zemlju bez izbornog zakona u svoje članstvo, još manje zemlju čije vanjske poslove vodi osoba koja zna svakog radikalnijeg diktatora na istoku i s njim njeguje prisne odnoe. O Al Qaedi i BH državljanstvima za teroriste da ne govorimo.

Pokojna Lidija Topić bila  je viša savjetnica u Vijeću za regionalnu suradnju, a njen posljednji diplomatski angažman bio je upravo kao šefice Misije BiH pri Europskoj uniji u Bruxellesu, prenosi Klix.

Vijest o Lidijinoj smrti podijelila je i hrvatska europarlamentarka Željana Zovko na svom Twitter profilu.

Ona je podijelila fotografiju s njom iz Mostara i kratko napisala “Počivaj u miru.”

Također, analitičar Inicijative za europsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić se na svom Twitteru oprostio od Lidije.

“Lidiju Topić sam upoznao prije osam godina u Bruxellesu. Naš sastanak od 40 minuta pretvorio se u tri sata dug razgovor o temama bliskim oboma. Od tada smo se sreli bezbroj puta. Pamtit ću je kao dobru i jaku osobu, učinkovitu diplomatu”, napisao je Ćerimagić.

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
1 mjesec prije

Jedinstvena je uzzeppejska pijetetska tradicija, da na sahranama čak i sopstvenih članova porodica spominju Komšića, SDA, Biseru Turković, OHR, džihhad…

Ne znam šta muslimani rade pogrešno pa se isključivo mole za dušu umrlog, umjesto da na grobu pokojnika, opletu po HDZ-u, uzzeppejcima, Čoviću, HNS-u i tako ušićare nešto za izbore.

Sila nebeska
Sila nebeska
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
1 mjesec prije

Vidiš kako su uze.peovci dvolična ga.mad, u tekstu piše tokom građanskog rata a to nam odmah sugeriše da zločin u Grabovici nije počinila Armija RBiH nego pobunjeni građani

Last edited 1 mjesec prije by Sila nebeska
nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Sila nebeska
1 mjesec prije

Vjerski rat je bio u piH !!!

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 mjesec prije

Ravnozemljaši ubijali ljude koji vjeruju u sferičnu zemlju.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
1 mjesec prije

De psihopato, liječi se, ako još ima šamse.

TREF
TREF
1 mjesec prije

U Vukovaru je bio građanski rat.Katolički teroristi ubijali pravoslavne komšije.

Last edited 1 mjesec prije by TREF
SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Ne mogu ni vijest o smrti prenijeti bez politickih provokacija. Cu’ “gradjanski rat”?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Pa u pravu su. Ne mozes napast zemlju u kojoj si se rodio. 1991 je poceo gradjanski rat u Hrvatskoj. Srbi Banije, Slavonije, Dalmacije su deportovani sa svojih tisucljetnih ognjista.

SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Strana vojska je bila na tlu suverene BIH i pomagala jednu stranu, ljudstvom i oruzjem, da izvrsi etnicko ciscenje i genocid. Planirala, pripremila i pokusala izvesti nasilnu okupaciju suverenog tla, suverene zemlje. Pusti to gdje si se rodio, namjere su jasne, a jasno je odakle su dolazile (i jos uvijek dolaze) instrukcije. Na kraju krajeva, postoje presude koje su ostale upisane u historiji i koje jasno oslikavaju karakter rata.

SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

I btw. BIH ima izborni zakon, tako da zemlja nije “bez izbornog zakona”, a drugo je to sto taj izborni zakon ne odgovara nekom malom broju ljudi pa bi da ga mjenjaju. Bujrum, demokratskim sredstvima samo

Srka
Srka
1 mjesec prije

Gradjanski rat?
Rezime: onda slijedi only gradjanska dezela😀
Poshkok chetnicija ograničena uskoči samim sebi u stomačić😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Srka
1 mjesec prije

Pa nista pogresno. I gradjanski rat je bio u Hrvatskoj. Pobunili su se domaci hrvatski Srbi jer su im prava bila ugrozena.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Pokoj ti dusi. Tako to bude kada bolest zahvati mladje ljude. Zbog brzeg metabolizma brze nastupa progresija bolesti. S jedne strane manja patnja a s druge strane pokosi covjeka. Na Lidiji se vidi da je bila ❤

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Pokoj vječni daruj joj Gospodine i svjetlost vječna svijetlila joj….Smiluj joj se i oprosti joj sve grijehe svemogući dobri Bože.