Published On: Mon, Jan 30th, 2017

Preminula je Goebbelsova tajnica; imala je 106 godina i cijeli život je tvrdila da se ne osjeća nimalo krivo

Brunhilde Pomsel, bivša tajnica nacističkog šefa propagande Josepha Goebbelsa, umrla je u 107. godini, piše BBC. Njezinu smrt je potvrdio Christian Krönes, redatelj i producent dokumentarca A German Life koji govori o njoj. Krönes je rekao da je umrla u snu u svom domu u Munchenu 27. siječnja, piše Deutsche Welle.

Njezin posao doveo ju je do bliskog kontakta s Goebbelsom, jednim od najgorih ratnih zločinaca 20. stoljeća. Ona je bila jedna od posljednjih živih članova nacističke hijerahije, a o svom je iskustvu progovorila tek u starosti. U nedavno objavljenom dokumentarcu tvrdila je da nije znala ništa o ubijanju šest milijuna Židova tijekom holokausta.

‘Goebbels je bio uglađen, ali arogantan’

U dokumentarcu A German Life, koji je prvi put prikazan prošle godine, rekla je da nikad nije osjećala krivnju. “Jedino ako završite tako da krivite cijelu njemačku populaciju”. Rođena je u siječnju 1911., i iako je tvrdila da je oduvijek bila apolitična, pridružila se nacističkoj stranci kada su došli na vlast 1933. godine jer je željela dobiti posao na njemačkom državnom radiju.

Goebbelsova tajnica je postala 1942., za vrijeme rata kada je on bio ministar propagande. Goebbelsa je opisala kao “muškaraca koji je dobro izgledao… Iako je bio malo nizak”. Rekla je da je uvijek bio vrlo uglađen i dobro odjeven, ali arogantan.

Tvrdila je da nije znala za ubijanja Židova

Izjavila je da je ona bila samo tajnica i da je malo znala o brutalnim ubijanjima za vrijeme holokausta. “Ljudi koji danas kažu da bi učinili više za te jadne progonjene Židove… Zaista vjerujem da to iskreno misle. Ali, nisu to učinili tada”, izjavila je u jednom od intervjua za A German Life.

Uvijek je ostala pri stavu da ne dijeli krivnju svojih nadređenih. “Ne vidim sebe kao krivca”, rekla je. “Osim ako nećemo kriviti sve Nijemce jer su omogućiili takvoj vladi da preuzme kontrolu i dođe na vlast. To smo bili svi mi. Uključujući i mene”.

Provela pet godina u sovjetskim logorima

Njena židovska prijateljica Eva Lowenthal nestala je u studenom 1943. godine. Šezdeset godina poslije, Brunhilde Pomsel je otkrila da je umrla u Auschwitzu. Pomsel su zarobile sovjetske snage na kraju Drugog svjetskog rata i provela je pet godina u logorima za zarobljenike, prije nego što se ponovno vratila svom životu u Njemačkoj 1950., gdje je sljedećih 20 godina radila na radiju.

Nije htjela pričati o razdoblju u kojem je radila za Goebbelsa sve do intervjua za novine koji je dala 2011. te, mnogo opširnije, dokumentarca iz 2016. godine.

telegram.hr