Premijer Turske Davutoglu u Sarajevu: BiH ima potencijala biti najrazvijenija zemlja u Europi

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su dobrodošlicu premijeru Republike Turske, kojem je ovo prvi posjet BiH kao premijera, i iskazali zadovoljstvo dosadašnjim intenzitetom susreta na svim razinama, te prijateljskim i dobrim odnosima dviju zemalja, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo uzajamnim posjetima na visokoj i najvišoj razini, kao i interes da se kontinuitet posjeta nastavi i u budućnosti. Spomenuti su nedavni posjet predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini, te nazočstvo Predsjedništva BiH obilježavanju bitke kod Galipolja, kao i ostali posjeti dužnosnika BiH Turskoj.

Razgovarano je i o bilateralnim odnosima BiH i Turske, i iskazan je interes za kontinuirani razvoj svestranih bilateralnih odnosa i suradnje. Naglašeno je da bi trebalo ekonomsku suradnju dalje razvijati, povećati vanjskotrgovinsku razmjenu i omogućiti veći obim turskih ulaganja u BiH. Također je razgovarano i o mogućnostima proširenja bilateralne suradnje u područjima industrijskog i poljoprivrednog sektora.

Iskazana je zahvalnost dužnosnicima Republike Turske na kontinuiranoj potpori koju Republika Turska pruža svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, a posebice na pomoći poplavljenom području BiH.

Premijer Republike Turske je kazao da je tužan povod njegova posjeta BiH, a to je nazočstvo komemoraciji, odnosno sahrani u Srebrenici. Naglasio je da je Turska spremna poduprijeti BiH u svim našim naporima, jer je to interes mira, boljitka, kako susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, tako i čitavog Balkana.

Davutoglu sa Zvizdićem: U Srebrenici pala ljudskost i čovječanstvo

Turska se već dugi niz godina nalazi na najužoj listi zemalja s kojima BiH ima izuzetno dobru i plodnu vanjsko-trgovinsku razmjenu – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon sastanka s premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom održanog danas u Sarajevu.

Turska je također, kazao je na press konferenciji, članica NATO-a i nalazi se među 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta, što BiH daje šansu da, kroz daljnji razvoj ekonomskih odnosa te kvalitetniju međuregionalnu suradnju, razvije odnose s Turskom u političkom, kulturnom i ekonomskom smislu.

Izrazio je nadu da će turski investitori nastaviti ulagati u BiH te da će se nastaviti i realizacija izvanredno povoljnih kredita u iznosu od 150 milijuna eura, od kojih dio, pojasnio je, ide za povratnike, a dio za mala i srednja poduzeća.

Dodao je da je Turska važan partner BiH u svim sferama života, naročito ekonomije i rada.

Davutoglu je podsjetio da je kao ministar vanjskih poslova Republike Turske već 12 puta posjetio BiH, ali da mu je ovo prva posjeta u svojstvu premijera.

Kako je rekao, BiH i Sarajevo su zemlja i grad s puno ljepota, ali i mnogo toga tužnog u svojoj povijesti. Međutim, napomenuo je da je u BiH došao tužnim povodom, a to je obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Svim obiteljima želim da budu čvrste i da imaju sabura – kazao je Davutoglu, dodajući da u Srebrenici nisu pale samo žrtve, već i ljudskost i čovječanstvo.

Napomenuo da je je tijekom današnje posjete BiH imao “jako plodne i dobre razgovore” s članovima Predsjedništva BiH, kao i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te da je atmosfera na koju je naišao optimistična.

– Jako sam zadovoljan što sam vidio snažnu volju da se prepreke u BiH što prije prebrode – kazao je Davutoglu, dodajući da će Turska nastaviti s pružanjem podrške BiH u vezi statusa MAP-a, pitanja članstva u NATO-u te pitanja članstva u Europskoj uniji (EU).

U pogledu planiranih reformi koje mu je Zvizdić predočio, mišljenja je da su sveobuhvatne te da će imati pozitivane efekte, kao i da BiH ima dovoljno potencijala da bude jedna od najrazvijenijih zemalja u Europi.

– Jedino što je potrebno je mir i efikasan način odlučivanja – istakao je Davutoglu.

Turska, naglasio je, ima jaku volju i želju da se ekonomski odnosi između BiH i Turske poprave, ali i da se “oni već popravljaju”. S tim u vezi naveo je podatke po kojima je obim vanjskotrgovinske razmjene BiH i Turske dostigao 500 milijuna dolara te da se među 10 najvećih izvoznika u BiH nalaze dvije turske tvrtke

Najavio je i inauguraciju projekta razvoja zapošljavanja u Srebrenici i poručio da je Turska uvijek bila uz BiH te da će tako biti i u budućnosti./AA/HMS/

more recommended stories