Premijer Turske Davutoglu: Hvala braći u Sarajevu i na Balkanu

Turski premijer i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti)  Ahmet Davutoglu  u obraćanju okupljenim tisućama simpatizera ispred sjedišta stranke u Ankari čestitao je novu pobjedu ove političke opcije i najavio nastavak demokratskih procesa za bolju budućnost zemlje, javlja  Anadolu Agency  (AA).

Stranka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izgubila je u nedjelju na općim izborima apsolutnu većinu koju je imala 13 godina u parlamentu i tako pokopala nade da će ojačati svoju vladavinu u zemlji.   Prema konačnim rezultatima, Stranka pravde i razvitka je bez iznenađenja izbila na čelo, ali je osvojila samo 40,7 posto glasova i 255 zastupničkih mjesta od ukupno 550, što će je prvi put primorati da formira koalicijsku vladu. Kurdska stranka HDP (Demokratska narodna stranka) prešla je ljestvicu od 10 posto koja je uvedena strankama kako bi dobile mjesto na klupama u parlamentu. Sa 132,9 posto osvojenih glasova ona dobiva 80 mjesta.

“U Ankaru dolazim s puta po svih 81 gradova Turske i donosim vam pozdrave i pozdravljam vas s ovog balkona AK Partije koji predstavlja balkon s kojeg se čuje glas demokracije”, rekao je.

Ističući da su izbori bili festival demokracije, Davutoglu je čestitao i zahvalio svim građanima koji su danas glasali: “Odluka naroda je nešto što se mora poštovati. Još jednom poručujemo da je volja naroda najviša i da ćemo je ispoštovati; 12 godina  nismo i nećemo nikada pognuti glavu . Mi hodamo uz is narodom i tako će dalje ostati. Deset proteklih izbora smo pobijedili, ai sada smo i 11. put pobjednici “, kazao je Davutoglu.

Ističući da je AK ​​Partija u proteklih 12 godina postigla velike uspjehe, Davutoglu je kazao da će tako i dalje nastaviti u ime Boga.

“Pozdravljam i  zahvaljujem se na podršci svoj ​​braći u Sarajevu, Balkanu, Jerusalemu, Iraku, Siriji i drugim mjestima  i poručujem da ćemo i dalje biti uz njih. Ne brinite, dok je AK Partije u Turskoj, znajte da ćemo biti uz vas i da će svi vaši problemi biti i naši “, rekao je Davutoglu i dodao:

“AK Partija je pobjednik ovih izbora. Neka se svi preispitaju. AK Partija je kralježnica Turske. Mi ćemo i dalje grliti cijeli narod i braću. To je naš zadatak i cilj. Nastavit ćemo borbu za mir i prosperitet svih građana koji su i nisu glasali za nas, a sa ovih izbora ćemo zajedno analizirati poruke “, kazao je Davutoglu.

Davutoglu je na kraju poručio da je Turska stabilna i mirna zemlja i da će biti moguće razgovarati o mnogim pitanjima, ali da nikada neće dozvoliti zavjere i udare u zemlji, niti bilo kojem lobiju da određuje sudbinu Turske.