Demonstranti su zapalili zgradu Općine Tuzla, koju su prije toga kamenovali. Policija rastjeruje demonstrante suzavcem koji pale i demoliraju sve pred sobom. Vozila vatrogasne službe su stigla i pokušavaju se izboriti sa vatrenom stihijom, javlja dopisnik agencije Fena iz Tuzle Zgrada Vlade Tuzlanskog kantona i dalje je u plamenu. Požar u zgradi Vlade Tuzlanskog kantona […]

" />
Published On: Pet, velj 7th, 2014

Premijer TK Sead Čaušević podnio ostavku

Demonstranti su zapalili zgradu Općine Tuzla, koju su prije toga kamenovali. Policija rastjeruje demonstrante suzavcem koji pale i demoliraju sve pred sobom. Vozila vatrogasne službe su stigla i pokušavaju se izboriti sa vatrenom stihijom, javlja dopisnik agencije Fena iz Tuzle

Zgrada Vlade Tuzlanskog kantona i dalje je u plamenu. Požar u zgradi Vlade Tuzlanskog kantona gase dva vatrogasna vozila. Nešto ranije stotinjak demonstranata upalo je u zgradu. Procjene su da se danas u Tuzli okupilo više od 10.000 demonstranata. Demonstranti su nakon paljenja zgrade Vlade otišli ispred zgrade Suda i Tužilaštva TK, nakon čega su se uputili ispred zgrade Općine. Prema posljednim informacijama, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je ostavku i trenutno je na putu za Sarajevo.

Povrijeđena dva policajca

U sukobima demonstranata i policije u Tuzli do sada su povrijeđena dva policajca, izjavio je Feni glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

On je kazao da je povrijeđenim ukazana hitna pomoć te da je jedan policajac zadobio lakše, a jedan teže povrede.

Sindikalni predstavnici firmi koje protestuju pred zgradom Vlade TK novinarima su kazali kako ne žele nikakve pregovore, već samo traže smjenu Vlade TK. Kazali su kako danas neće ići na razgovore sa premijerom TK Seadom Čauševićem.

Naime, premijer TK Sead Čaušević pozvao je predstavnike firmi “Dita”, “Konjuh”, “Resod guming”, “Polihem” i “Poliolchem” da danas u 13.00 sati dođu na sastanak sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona kako bi se razgovaralo o rješavanju zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona.

Protestima se danas pred Vladom TK priključila i Koordinacija boračkih udruženja Općine Tuzla. Policija TK se nalazi oko zgrade Vlade TK. Zasad je situacija mirna, ali se čuje pucanje petardi. Protestima se priključuje sve više građana.

MUPTK: Demonstranti kupuju solnu kiselinu i kreč u prahu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona saopćilo je kako se operativnim radom na terenu došlo do saznanja da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju solnu kiselinu i kreč u prahu, u namjeri da ih upotrijebe u današnjim demonstracijama.

“Ovim putem želimo skrenuti pažnju građanima na veoma štetno i po život opasno djelovanje navedenih supstanci, te ih pozivamo da ne učestvuju u korištenju istih protiv službenika policije”, saopćila je Press služba MUP-a TK.

Ajanović: Stanje pred Vladom TK rezultat oglušivanje vlasti na zahtjeve radnika

Kada nisu htjeli saslušati radnike i pustiti ih da govore da iznesu svoje probleme, desilo se da je Aldin Širanović izrevoltiran takvim odnosom vladajućih struktura i pozvao građane u pomoć radnicima, izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Tuzli Mirnes Ajanović, predsjednik Komisije za ljudska prava Općine Tuzla, a ujedno i advokat Širanovića, lidera udruge Udarr.

Prema njegovim riječima, rezultat ovog oglušivanja aktuelne vlasti na zahtjev radnika je sadašnje stanje pred Vladom TK u Tuzli. Kao advokat Aldina Širanovića, te uime svih ostalih koji su stradali u toku protesta, naveo je da je bilo neadekvatne upotrebe policijske sile.

Policajac iz Tuzle van životne opasnosti

Policajac koji je jučer povrijeđen u neredima u Tuzli je stabilno i on je van životne opasnosti, kazao je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) Izudin Šarić.

Dodao je da je policajac zadržan na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla radi daljnjih pretraga.