Published On: Sat, May 9th, 2020

Premijer Sjeverne Makedonije smijenio čitavo filatelističko vijeće zbog poštanske markice

Premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski smijenio je čitavo filatelističko vijeće, a poništena je i sporna poštanska markica na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH), izjavio je veleposlanik BiH u Skoplju Dragan Jaćimović.

Jaćimović je za Alternativnu televiziju rekao da je povodom sporne poštanske markice kontaktirao Spasovskog, koji ga je obavijestio da je smijenio filatelističko vijeće i rukovoditelja za filateliju u makedonskoj Pošti.

Sjeverna Makedonija htjela se zahvaliti Hrvatskoj na potpori na njihovom europskom putu. Odlučili su to napraviti kroz prigodnu poštansku markicu. Ostalo bi to zabilježeno kao lijepa gesta i potvrda prijateljskih odnosa dviju država da se dizajneri poštanske markice nisu iskazali manjkom znanja iz zemljopisa i povijesti.

Poštanska markica iz serije markica “Sjeverna Makedonija u EU” povodom dana Europe pokazala se problematičnom jer osim što prikazuje Trg svetog Marka stilizirana hrvatska zastava prikazana je u gabaritima tzv. Velike Hrvatske iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, točnije Hrvatskoj je “pridružena” Bosna i Hercegovina.

Dizajner, urednici i direktori marke očito su nacrtali kartu današnje Hrvatske u sjećanje na vrijeme NDH, piše portal MKD koji je uočio grešku.