Published On: Pet, ožu 26th, 2021

PREMIJER O ZLATI ĐURĐEVIĆ: ‘Ovo se ne može oprostiti; Napravila je ‘wrong choices’; Ona 100% neće biti predsjednica Vrhovnog suda’

‘Čini mi se da ona tu ima neka čudna shvaćanja. Ne može nešto što je razvidno svakome tko je racionalan da ide krivo, na kraju ispasti dobro’, kazao je premijer

Premijer Andrej Plenković u petak je održao konferenciju za novinare nakon jučerašnjeg virtualnog sastanka Europskog vijeća o aktivnostima vezanima uz borbu s pandemijom koronavirusa. Nakon informiranja javnosti o načinu na koji će se distribuirati cjepivo, premijer je komentirao i aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, a koja se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Zlata Đurđević, kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovićapotvrdila je da će se javiti na novi javni poziv. “Prijedlog Predsjednika Republike da me kandidira za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske prihvatila sam kao čast i priznanje za moj dosadašnji znanstveni i stručni rad te javno zalaganje za vladavinu prava i demokratski sustav. Smatram da obnašanjem čelne dužnosti sudbene vlasti mogu pridonijeti učinkovitijem, neovisnijem, transparentnijem i odgovornijem radu pravosuđa i kao sutkinja Vrhovnog suda koja obavlja poslove sudske uprave biti partner tijelima zakonodavne i izvršne vlasti u provedbi nužne reforme pravosuđa”, napisala je Đurđević u svom priopćenju.

Premijer: ‘Osobno nemam ništa protiv prof. Đurđević’

Premijer Plenković, upitan o (ne)podupiranju Đurđević kao kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda naglasio je da osobno nema ništa protiv nje. “Ne znam što je njoj bilo da se propustila javiti na javni poziv DSV-a. Ona je tu samoj sebi dopustila da bude kandidat u protuzakonitoj proceduri. Čini mi se da ona tu ima neka čudna shvaćanja. Ne može nešto što je razvidno svakome tko je racionalan da ide krivo, na kraju ispasti dobro”, poručio je Plenković.

“Dopustila je da bude kandidat u protuzakonitoj proceduri. Čini mi se da ima čudna shvaćanja”, rekao je, dodajući kako smatra da bi ona, kao profesor prava, trebala biti pozvana da tumači pravne norme.

“Ona može imati mišljenje o pravnim normalama, ali je li nešto u skladu s Ustavom tumači Ustavni sud. Kad netko za ključno mjesto u sudstvu, propusti natječaj pa nakon svega ide s izjavama da ga prihvaćanje predsjednikove ponude mimo zakonske procedure ne diskvalificira, ne ide to tako. Nije to banalna pogreška, krivo parkiranje. Ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, mora poštovati zakon”, rekao je premijer.

“Za nas u HDZ-u je tu priča završena. Više nije besprijekorna stručnjakinja prije nego što je sve ovo učinila. Ovo se ne može oprostiti. Ona se događajima zadnjih tjedana diskvalificirala da je Sabor podrži za predsjednicu”, rekao je premijer, ponovivši da sukoba nema te ističući kako HDZ nema svog kandidata.

“Ovo se tako dogodilo, ona neće biti, bit će neki drugi, ali doći ćemo do rješenja. Ova tema nije bila nužna za hrvatsku političku scenu. Teza o šapi HDZ-a na pravosuđu, koja politizira ovaj izbor, nije s naše strane. Da HDZ toliko utječe na pravosuđe, ne bi bilo ovakvih presuda. Recimo, za suce na Županijskom sudu u Osijeku nisam ni znao dok nije sad izašlo u medije, nisam ni znao tko su oni. Stvara se površna slika kao da svi suci u Hrvatskoj ne vrijede”, rekao je Plenković.

O glasanju Reformista za Zlatu Đurđević, rekao je da je parlamentarna većina jako stabilna. “Ako će jedna zastupnica Reformista imati drugačiji stav, to neće utjecati na parlamentarnu većinu”.

‘U ovoj situaciji je napravila wrong choices’

Upitan bi li stav HDZ-a bio drugačiji da se Đurđević nije javila jer ju je predsjednik pozvao, rekao je da je to sada “passe”.

“Nemam se potrebe očitovati sad o tome da je situacija bila drugačija. Došlo je do nove situacije u kojoj naš stav prije i poslije ovoga vis-a-vis nje nije isti. Tu nema ničega osobnog ni lošeg, ona je ugledna profesorica, ali u ovoj situaciji je napravila wrong choices”, poručio je.

Dodao je da se svi mogu javiti na javni poziv te da nije sporno da će na kraju biti izabran netko drugi.

“To će biti netko tko nije aktualni, tko nije Đurđević, nego netko treći, to je sad sto posto jasno”, zaključio je premijer Plenković.