Published On: Thu, Jun 29th, 2017

PLENKOVIĆ: Od Slovenije ne očekujem jednostrane poteze

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, nakon odluke Arbitražnog suda kojom je tri četvrtine Piranskog zaljeva dodijeljeno Sloveniji, ponovio kako arbitražna odluka ne obavezuje Hrvatsku. Pozvao je Sloveniju da ne čini nikakve jednostrane poteze u spornom zaljevu.

Plenković je istaknuo kako odluka Arbitražnog suda Hrvatsku ni na koji način ne obavezuje te da Hrvatska ne namjerava provoditi sadržaj odluke niti odluka za Hrvatsku ima pravne učinke.

„Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenog graničnog pitanja. Ne očekujemo od Slovenije nikakve jednostrane poteze nakon objave ove presude. Smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju prepustiti Hrvatskoj i Sloveniji kao otvoreno bilateralno pitanje o granicama kakva imaju mnoge države u svijetu, uključujući i članice EU i Sjevernoatlantskog saveza i koje rješavaju bilateralnim putem“, kazao je premijer.

“Republika Hrvatska ima način zaštiti svoj teritorij i svoje interese”, poručio je Plenković.

Slovenija je za nas susjedna, prijateljska i partnerska država i želimo sva otvorena pitanja, uključujući i pitanje granice, rješavati mirnim putem, poručio je premijer.

Istaknuo je kako je Hrvatska istupila iz procesa prije 23 mjeseca, 29. srpnja 2015. godine, konsenzualnom odlukom Hrvatskog sabora zbog nedozvoljene sprege između tadašnje slovenske agentice i slovenskog suca u arbitražnom postupku.

Plenković smatra kako su njihove ostavke dodatni dokaz da je čitav proces kontaminiran.

Premijer Plenković je istaknuo kako je Hrvatska istupila iz procesa po Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora./AA/HMS/