Published On: Pet, srp 2nd, 2021

Prema tonovima iz Moskve novi “visoki predstavnik” će imati ovlasti samo u FBiH

Pokušaji imenovanja visokog predstavnika bez konsenzusa u UN ne odgovaraju interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je napomenula da je u utorak, 29. lipnja, na inicijativu Rusije održan sastanak Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH, a glavna pažnja posvećena je zapletu oko imenovanja Christian Schmidta na mjesto visokog predstavnika za BiH, prenosi Srna.

Ruska strana naglasila je da nijedan kandidat na ovu poziciju bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN i svih strana u BiH ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom reguliranju – objasnila je Zaharova.

Naglasila je da trenutno ne postoji takva usuglašenost i pokušaji da se na ovo mjesto imenuje novi predstavnik u nedostatku konsenzusa u Upravnom odboru Vijeća za provedbu Općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH i zaobilazeći UN nespojivo je s interesima postizanja održivog mira i stabilnosti u ovoj zemlji, smatra Zaharova, prenosi “Sputnjik”.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x