Published On: Ned, lis 21st, 2018

Prema reakcijama na društvenim mrežama, Dalija Orešković danas je govorila kako bi šef oporbe trebao

Nedjeljom u 2 danas je gostovala Dalija Orešković, bivša šefica povjerenstva za sukob interesa koja je prije nekoliko mjeseci potvrdila kako ulazi u politiku. Njezino gostovanje danas je najkomentiraniji događaj na društvenim mrežama i, prema reakcijama, čini se da se dopala potencijalnim biračima na koje cilja. Ovo su najzanimljiviji citati:

– Oko sebe ću okupiti ljude koji razmišljaju slično. Za sada je to pokret ili inicijativa, a sve se svodi na sadržaj: obranimo Hrvatsku i ustavne vrijednosti, ponovno izgradimo institucije koje smo u 25 godina propustili izgraditi. Hrvatska je oteta država, oteli su je oni koji monopoliziraju domoljublje, koji su sve sustave proželi koruptivnim i klijentelističkim mrežama, a svima drugima oduzeli pravo na dostojanstven život.

– Jasno mi je da je ključ političkog uspjeha rad na terenu. Živimo u doba društvenih mreža. Postoje politike “od vrata do vrata” i ja ću pronaći svoj put da dođem izravno do građana, ali ne metodama i s ljudima kao što su Vaso Brkić.

VJERA, CRKVA I STAVOVI O ANTIFAŠIZMU

– Vjernica sam i želim da moja djeca uče o vjeri, ali u sakralnom objektu. Mlade treba učiti toleranciji, prihvaćanju različitosti, a mi ih učimo netoleranciji i segregaciji. Djeca koja ne idu na vjeronauk tretiraju se kao da su manje važna. Djecu treba učiti o vjerama, o vrijednosti koje vjera može unijeti u nečiji život, ali na temelju osobnog odabira. Religije trebaju služiti povezivanju ljudi. Moja djeca išla su u židovski vrtić, iako nismo Židovi, i mislim da su zbog toga bolji ljudi. Naučili su se toleranciji.

– Kakve su moje pozicije vezane za antifašizam? Iste onakve kakve su u cijelom civiliziranom svijetu: pobjeda dobra nad zlom u 2. svjetskom ratu. Kao takvog trebamo ga slaviti. Na kraju krajeva antifašizam je jedna od tekovina na kojoj je krojem naš postojeći Ustav.

– Andrej Plenković došao je na vlast nakon Tomislava Karamarka. I on djeluje simpatičnije, naočitije, govori pet stranih jezika, no sjetimo se. Karamarku su govorili da ne može politička stranka biti talac jednog čovjeka. A može li cijela država biti talac jedne klijentelističke interesne skupine, a to je danas HDZ.

‘PREDSJEDNICI BIH DALA OCJENU 0’

– Nitko nikada nije dobio niti jedan izračun na uvid, niti jedan jedini obrazloženi dokument koji bi potvrdio da je isključivo ovakav način rješavanja krize u Agrokoru moguć. Agrokorovu krizu iskoristila je određena grupa ljudi. USKOK bi trebao ispitati kako je došlo do reorganizacije vlasničkog udjela. Imamo situaciju da su premijer i članovi Vlade posegnuli za postupkom koji je izravno suprotan odredbama zakona o Vladi. Da se dogodilo samo to i ništa više, takva Vlada ne može više upravljati ovom državom, sada ni ikada više.

– Predsjednici bih dala ocjenu 0, ništa. Hajdemo ovako: koja je njezina osnovna uloga? Brinuti o usklađenom djelovanju državne vlasti. Ja ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana za funkciju koju obavlja, ali meni se čini da njoj nešto magli pogled na stvarno stanje u državi, u smislu kako njezini građani žive. Kada vidi neprimjerene pojave, trebala bi reagirati. Što je predsjednica, na primjer, rekla o kiretažama? Čini se da je izolirana i odsječena od procesa kojima bi se trebala baviti, a dominantan fokus joj je na osobnoj promociji. I nije dobro da se brendiranjem bavi osoba koja si vrlo često dopušta naslikavanje s hrvatskom zastavom na kojoj je prvo polje grba obojeno bijelom bojom.

– Svaka od velikih afera na izravno ili neizravno vode do predsjednice: Milan BandićZdravko Mamić, Milijan Brkić, a ona samo ponavlja da je svatko nevin dok se ne dokaže krivnja. Naravno da je to točno, ali ako vi imate institucije koje ne funkcioniraju, i ako država dopusti bijeg pa je gospodin Mamić danas nedostupan hrvatskom pravosuđu to je onda problem. A oni uvijek nekako idu prema predsjedničkom vrhu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare