Published On: Sri, lis 30th, 2013

Prema HDZ-u član Predsjedništva bi sigurno bio Hrvat iz županije sa hrvatskim stanovništvom

Lideri političkih stranaka nastavljaju razgovore o izlasku iz krize u kojoj se nalazi naša zemlja.

Predstavnici pet najvećih stranaka iz Federacije – SDA, SBB, SDP, HDZ BiH i HDZ 1990 razgovaraju sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Peterom Sorensenom.

Nitko od političkih predstavnika i glasnogovornika stranaka ne želi ići u javnosti ni s kakvim informacijama o sastancima, a navodno su iz EU-a od domaćih lidera zatražili da se o tijeku razgovora i susretima ne ide u javnost jer se radi o konzultacijama domaćih lidera s europskim predstavnicima, nego o konkretnim razgovorima, odnosno dogovorima. Međutim postavlja se pitanje , budući da su bošnjačke stranke deklarativno protiv toga da jedan narod drugima bira člana predsjedništva ustavne promjene ne idu jednostavno u tom smjeru. Pod 1 iz Ustava bi se izbacila nacionalna pripadnost i pod dva uvelo bi se to pravilo. Dakle Ustab bi trebao glasiti : Na teritoriju FBIH biraju se dva člana predsjedništva i pod dva “Jedan konstitutivni narod u FBIH ne može izabrati oba člana predsjedništva. Svi izborni zakoni koji se u zemljama EU mjenjaju ovisno o političkim prilikama morali bi se prilagoditi toj odredbi Ustava. Budući da Bakir Izetbegović nudi da se probem nenametanja hrvatskog člana predsjedništva odgodi za posle Nove Godine eto zgodnog rješena.

FTV saznaje kako je europski prijedlog da kandidat sa osvojenim najvećim brojem glasova u Federaciji postaje član Predsjedništva.

Drugi član bi postao onaj kandidat koji je većinu svojih glasova osvojio u pet županija u kojima prvoplasirani nije osvojio većinu svojih glasova.

HDZ, međutim, predlaže da u ovu odredbu bude uvršteno da drugi član Predsjedništva postaje onaj koji je pobijedio barem u jednoj od pet županija u kojima prvorangirani nije pobijedio.

To bi, naravno, omogućilo da drugi član Predsjedništva, skoro pa sigurno, bude Hrvat sa područja Hercegovine, odnosno Hrvat iz županije sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Ova odredba je sporna za čelnike SDP-a, SDA i SBB-a. Predstavnici EU-a tijekom dana pokušali su omekšati stavove dva HDZ-a kada je u pitanju njihov prijedlog. Upravo ove sporne odredbe čelnici pet političkih stranaka pokušavaju usuglasiti na večerašnjem sastanku.