Published On: Sri, kol 31st, 2016

PREMA ANEKSU 10: Srbija će zatražiti raport Valentina Inzka, đe je bio i što je pričao…

Uoči sutrašnjeg sastanka predsjednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića s liderima Srba u BiH i RS, Dodik je naveo da će na tom sastanku zajedno “proći kroz ovu situaciju”.
Kazao je i da je činjenica da je Srbija potpisnica Daytonskog sporazuma te da je Aneksom 10 tog sporazuma predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegova obveza da zemljama potpisnicima sporazuma, odnosno Aneksa 10 redovito dostavlja izvješće o svom radu, što se nikada nije dogodilo.

” To znači da su ignorirali i kršili Međunarodna akt kojim je osnovan sam visoki predstavnik ”, dodao je Dodik i kazao da će ta dimenzija Aneksa 10, odnosno Daytonskog sporazuma biti sutra stavljena na dnevni red kako bi se vidjelo na koji način Srbija, zemlja koja ima pravo i obvezu da dobije izvješće, to treba i može zatražiti.
” Sutra će biti i prilika da na jedan odgovoran način analiziramo ovu ukupnu situaciju sa stanovišta svega onoga što rukovodstvo Srbije ima i onoga što mi u detaljima možemo i znamo vezano za sam Daytonski sporazum. Mislim da će se u okvirima toga pomicati taj sastanak ”, rekao je Dodik.
Naime, veleposlanici Upravnog odbora PIC-a su jučer na sjednici u Sarajevu usvojili zaključke o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske te pozvali vlasti RS-a da ne održe referendum.
Ruska Federacija se nije pridružila ovoj izjavi u kojoj je navedeno da je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obvezi poštivati ​​odluke institucija BiH.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x