Published On: Pon, sij. 29th, 2018

PRELAZAK ZASTUPNIKA U HDZ 1990: Upitan ostanak HDZ-a BiH u skupštinskoj većini Brčko distrikta

Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Tomislav Stjepanović kazao je kako više nije član HDZ-a, i kako će nastupati kao neovisni zastupnik, te da je danas postao član HDZ-a 1990, koji u distriktu nije parlamentarna stranka.

Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Tomislav Stjepanović kazao je kako više nije član HDZ-a, i kako će nastupati kao neovisni zastupnik, te da je danas postao član HDZ-a 1990, koji u distriktu nije parlamentarna stranka.

“Ključni razlozi za istupanje iz HDZ-a su nerad stranke i nebriga za mlade obitelji i njihov ostanak na ovim prostorima”, rekao je Stjepanović na konferenciji za novinare, prenosi Srna.

On je naveo da će se u HDZ-u 1990 zalagati za politiku ostanka mladih obitelji u BiH, zagovarati obnovu i povratak raseljenih Hrvata u Brčko distrikt, razvoj gospodarstva, ulaganja i dovođenja investitora.

Stjepanović je istaknuo da će, s obzirom na to da je HDZ sa tri zastupnika bio dio vlasti, biti potrebna prekompozicija vlasti i odlazak HDZ-a u opoziciju, jer je za funkcioniranje Skupštine neophodna većina u čijem sastavu su najmanje tri hrvatska zastupnika, što više nije slučaj.

“O mojoj odluci i zahtjevima za prekompoziciju vlasti upoznati su gradonačelnik Siniša Milić i predsjednik Skupštine distrikta Esed Kadrić, ali i predstavnici političkih stranaka druga dva naroda. Od njih očekujemo razumijevanje jer je logično da jedan narod u Skupštini predstavlja većina zastupnika iz reda tog naroda”, naglasio je Stjepanović.

On je najavio da će u Skupštini djelovati zajedno sa dva zastupnika opozicione Hrvatske seljačke stranke – braća Radić.

Predsjednik HDZ-a Brčko distrikta Anto Domić izjavio je da ova stranka, usprkos istupanju Tomislava Stjepanovića, ostaje dio aktualne većine u Skupštini Brčko distrikta.

“Imamo svoje koalicijske partnere, sa njima potpisan koalicijski sporazum koji je na snazi i zato ostajemo dio skupštinske većine, bez obzira na to što je Stjepanović pobjegao iz HDZ-a. Ono što je imao priliku da uradi kroz HDZ, a tu priliku je propustio, to neka sada radi u opoziciji”, rekao je Domić.

On je naveo da je Stjepanović bio član najužeg rukovodstva HDZ-a Brčko distrikta i da je bio u prilici donositi  ključne odluke.

“Njegovim istupanjem HDZ je pokraden jer je Stjepanović mandat u Skupštini dobio zahvaljujući članstvu u toj stranci”, istakao je Domić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić naglasio je da još nije službeno obaviješten o prelasku Stjepanovića u HDZ 1990.

“Јa kao gradonačelnik još nisam službeno obaviješten o prelasku Tomislava Stjepanovića u HDZ 1990, niti o njegovom istupanju iz Kluba poslanika HDZ-a u Skupštini Brčko distrikta”, dodao je Milić.

On kaže da ni gradonačelnik, ni predsjednik lokalne skupštine, nemaju kapacitet donositi odluke po zahtjevu kakav je danas uputio Stjepanović, a koji se odnosi na prekompoziciju vlasti.

“To je pitanje skupštinske većine koja se formira nakon pregovora i potpisivanja koalicionog sporazuma i samo ona može donijeti takve odluke”, rekao je Milić.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li prelazak Tomislava Stjepanovića u HDZ 1990 utjecati na usvajanje proračuna Distrikta za ovu godinu, gradonačelnik Brčkog naveo je da se nada kako neće, ali da svaka politička nestabilnost može se odraziti na funkcioniranje vlasti i realizaciju započetih aktivnosti.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer