Published On: Pon, kol 21st, 2017

Preko noći buknulo desetak požara, sumnja se da su podmetnuti

Požari na benkovačkom području, oko sela Lepuri i Bulić, još nisu pod kontrolom, dok većina ostalih je. Kuće u kojima ljudi žive nisu ugrožene, no u selu Kožlovac vatra ipak tinja u jednoj napuštenoj kući, javlja MORH.

– Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara su pod kontrolom, ali ih ima još dva tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području, rekao je Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Na terenu je i policija, a sumnja se da su požari podmetnuti. Cijelu noć je gorilo i na području Pakoštana, Vrane, Svetog Filipa i Jakova, Turnja…

I dalje gori na Promini

Vatrogasci su u noći s nedjelje na ponedjeljak dežurali na požarima na Promini i Svilaji  koji još nisu lokalizirani, a sinoć je gorjelo i kod vodotornja u Kistanjima, doznaje se iz šibensko-kninskog Centra 112.

Na Promini je preko noći dežuralo 42 vatrogasaca s devet vozila, a na Svilaji su noć provela četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila.

Zapovjednik županijskih vatrogasaca Darko Dukić u nedjelju je kazao kako su požari pod kontrolom i u fazi dogašavanja pa jake vatrogasne snage još ostaju na terenu. Sinoć nešto iza 23 sata izbio je novi požar kod vodotornja u Kistanjama.

Na intervenciju su izašli vatrogasci iz DVD-a Kistanje i DVD-a Ervenik s pet vatrogasaca i dva vozila, a požar je lokaliziran jutros oko pola dva da bi se oko pola šest ponovno aktivirao.

Na terenu zračne snage

Požar kod Turnja tijekom noći zaprijetio je kućama, no vatrogasci su ga uspjeli zaustaviti i trenutno su kuće obranjene, no vatra još uvijek nije ugašena.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz zemuničke vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” od ujutro su angažirane na više požarišta u Zadarskoj županiji, a najveća koncentracija snaga je na požarištu kod Turnja.

Na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Tijekom jučerašnjeg dana, napominje MORH, zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici s Crnom Gorom  (Debeli Brijeg), gdje su piloti Airtractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.
večernji.hr