Published On: Sri, stu 3rd, 2021

Prekinuta europska kampanja o hidžabu zbog koje je poludjela francuska desnica

Vijeće Europe, čuvar ljudskih prava na kontinentu, prekinulo je kampanju kojom se promiče raznolikost i “sloboda u hidžabu” koja je naišla na osudu u Francuskoj, gdje su je usporedili s promidžbom islamskog vela.

Kampanja koju je u četvrtak pokrenulo tijelo Vijeća za suzbijanje diskriminacije a sufinancira Europska unija, objavila je na društvenim mrežama fotografije mladih žena koje su na polovici slike pokrivene a na drugoj nisu. Uz fotografiju je tekst: “Ljepota je u raznolikosti kao što je sloboda u hidžabu”.

Kampanja koja je u početku bila nezapažena, na kraju je potaknula oštru polemiku u Francuskoj, gdje je pokrivanje muslimanki osjetljivo pitanje već više od trideset godina. Osim toga, ondje je počela predsjednička kampanja u kojoj su teme identiteta, islama i useljeništva veoma prisutne.

Francuska se povukla jer smatra da kampanja promiče pokrivanje muslimanki

Ocijenivši da se kampanja “kosi s (francuskim) vrijednostima” jer “promiče pokrivanje muslimanki”, “Francuska je pokazala snažno protivljenje i povukla je”, rekla je u utorak navečer za mrežu LCI državna tajnica za mlade Sarah El Hairy.

“Mi se, naravno, zauzimamo za slobodu mišljenja, za sekularnost i vjersku slobodu, ali ova se snimka ne zauzima za to; ona promiče pokrivanje kao dio identiteta”, istaknula je.

“Ove poruke na Twitteru su povučene i razmislit ćemo o boljem osmišljavanju tog projekta”, potvrdilo je u priopćenju Vijeće Europe sa sjedištem u Strasbourgu.

Tvitovi su “bili dio zajedničkog projekta” Vijeća Europe i Europske unije “protiv diskriminacije, a glavna zadaća bila je podizanje svijesti o tome da je nužno poštovati raznolikost i uključenost te suzbijati svaki oblik govor mržnje”, obrazložilo je Vijeće.

Poruke objavljene na Twitteru su “izjave pojedinaca koji su sudjelovali u radionici u sastavu projekta i ne održavaju stajalište Vijeća Europe ni njegove glavne tajnice” Marije Pejčinović Burić, dodaje organizacija.

Kampanji se usprotivila francuska krajnja desnica, a mogući kandidat na predsjedničkim izborima Eric Zemmour nazvao ju je “oglašivačkim džihadom”.

“Europska kampanja koja promiče nošenje islamskog vela je sramotna i neumjesna dok se milijuni žena odvažno bore protiv tog porobljavanja”, oštro je negodovala Marine Le Pen, kandidatkinja Nacionalnog okupljanja na predsjedničkim izborima, prenosi Index.hr

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mevlid
Mevlid
1 godina prije

Mene mnogo više interesuje “mindžab” , šta mogu kad sam šejtan.

Mevlid
Mevlid
Šta ti kažeš na ovo?  Mevlid
1 godina prije

Takav sam po cijelom tijelu. 🙂

Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Mevlid
1 godina prije

E ove dvi prednje ću ti utefteriti sahibijo ! Aferim.

Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Mevlid
1 godina prije

Živio mindžab !

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Mevlid
1 godina prije

🤣🤣🤣👍

Bojan
Bojan
1 godina prije

Kad muslimani postanu većina u Francuskoj, lako će promjeniti zakon.

Mexico
Mexico
1 godina prije

Zabraniti ovim prekrivenim kurdelama da reklamiraju ISIL i talibanske plisnave modne trendove isilovaca!

Dunja
Dunja
1 godina prije

Ma dajte malu Le Pen. Ona će sve to srediti.

Bollero
Bollero
1 godina prije

Nije u pitanju nikakva sloboda ili nesloboda hidžaba, nego diskriminacija i nediskriminacija žemske ljepote. Osobnmo držim da hidžab ima svrhu samo kod onih ružnijih hanuma.