Published On: Čet, svi 30th, 2013

'Preglasani' Antonetti: Ne slažem se, Hrvatska nije bila agresor u BiH, a pothvat nije postojao!

Od tri člana sudskog vijeća, onaj glavni, predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti, ne slaže se da je Hrvatska bila upletena u rat u Bosni i Hercegovini: on smatra da nije bilo ni udruženog zločinačkog pothvata, niti je Hrvatska imala bitan utjecaj na HVO i Herceg-Bosnu.
Jedino je Antonetti stalni sudac Haaškog suda, poznat po tome što je jedini imao živaca prihvatiti suditi nemogućem Vojislavu Šešelju. Ostala dva suca su Švicarac Stephan Trechsel i Mađar Arpad Prandler, koji sude samo u ovom predmetu.
Njih dvojica su preglasala Antonettija pa je većinom odlučeno da je sukob u BiH bio međunarodni, kako je to već ranije presuđeno u nizu presuda Hrvatima iz BiH.
– Hrvatska vojska se borila zajedno s HVO-om protiv Armije BiH, Hrvatska je imala opću kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima Herceg-Bosne – prenio je sudac Antonetti stav većine prilikom izricanja presude.

Isto tako, većinom glasova, a ne jednoglasno, sudsko je vijeće utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat protjerivanja muslimanskog stanovništva s teritorija u granicama nekadašnje Banovine Hrvatske, kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda.
Još 1991. su neki od hrvatskih lidera poput Franje Tuđmana i Mate Bobana zaključili da je za uspostavljanje HZ Herceg Bosne nužno promijeniti etnički sastav stanovništva“, rekao je Antonetti.
Međutim, suci su zaključili da udruženi zločinački pothvat, ako ga je bilo, nije počeo 18. studenoga 1991. nego sredinom siječnja 1993. Osim protjerivanjem Bošnjaka odnosno Muslimana, u sklopu zločinačkog pothvata HVO je organizirao i iseljavanje Hrvata iz Srednje Bosne u Hercegovinu, kako bi popravili etničku sliku Herceg-Bosne.