Published On: Pon, pro 26th, 2016

PREDVIĐANJA ZA 2017: Putin cilja Baltik, Trump staje na crtu Kini, a ISIL mijenja strategiju…


Kako se 2016. bliži kraju, geopolitički metež koji se događao tijekom godine, može se reći da najavljuje dosta nepredvidivo stanje u međunarodnim odnosima.

Portal “Business Insider” piše o  10 mogućih geopolitičkih događaja koji nas  izgledno ili ne, očekuju u 2017:
Rusija će povući više provokativnih poteza protiv baltičkih država, kako bi vidjeli reakciju Trumpa i ostatka svijeta.
Kako piše stranica Insider , oni očekuju miješanje Moskve u mnoge druge međunarodne afere, posebno u Baltičkim državama. Rusija je pomaknula nuklearne rakete vrlo blizu Poljske i Litve u listopadu, NATO je odgovorio postavljanjem trupa i tenkova u baltičkim zemljama.
Velike kopnene snage će izravno napasti Raku
Trenutna moć Islamske države je u padu i to se očekuje i naredne godine. Američki vojni čelnici napominju da će trebati još dva do četiri mjeseca dok Mosul bude poptuno siguran.
Ako grad skroz “padne”, napad na Raku je vjerojatniji navodi stranica.
Novi napadi bombaša samoubojica iz redova ISIS-a
Teroristička skupina Islamska država svakako neće mirovati iako su dosta uzdrmani. “Bussines Insider” navodi kako će pojačati svoje propagandne napore kako bi nove regrute inspirirali za pojedinačne napade diljem svijeta.
Assad će ostati na vlasti u Siriji

Bašar al Asad

Nakon pada Alepa, Assad i njegove iranske i ruske pristalice su zacementirale svoju poziciju u kontroliranju većine istočne Sirije, navodi “Business Insider”
SAD će provjeravati Kinu
Nedavna kineska zapljena podvodnog američkog drona u vodama Južnog kineskog mora zahtjeva odgovarajući odgovor, piše “Business Insider”.
Trumpov tim je pokazao raznolikost “alata” koji bi mogli iskoristiti da se suoče s Kinom i “prekontroliraju” je. Etiketiranje Kine kao manipulatore valute, započinjanje trgovinskog rata s Pekingom, podržavanje Tajvana, ili čak pojačanje morskih patrola oko kineskih vojnih “kompleksa” u Južnom kineskom moru.
Trump neće pocijepati iranski dogovor
Trump se tijekom svoje predsjedničke kampanje energično suprotstavljao dogovoru s Iranom, ali on najvjerojatnije neće, barem odmah, prijeći na njegovo “cijepanje”. U suštini, dogovor je mnogostran i Trump ga ne može raskinuti.
Umjesto toga Trump će stvoriti gotovo otrovno okruženje oko ulaganja u Iran i koristiti”meku moć” da odvrati američke tvrtke kao i saveznike od jačanja ove islamske republike.
ISIS će se u potpunosti posvetiti društveno-medijskom prisustvu

ISIS

Do kraja 2017. godine, prisustvo džihadista najvjerojatnije neće biti na bilo kojem fizičkom prostoru, već će povećati svoju prisutnost na društvenim medijima i održavati kalifat u “online životu”.
Nastavit će da privlače ekstremiste sa čvrstim islamskim stavovima i izraženom neprijateljstvu prema Zapadu, ali Irak i Sirija će, kako piše stranica, u većoj mjeri uspjeti odbaciti  Islamsku državu.
Trump će spriječiti Obamino otvaranje prema Kubi, ali ga ipak neće skroz poništiti
Trump je osudio Obamin dogovor s Havanom, prijeteći da će ga poništiti ukoliko Kuba ne pristane na bolji “dogovor”.Nakon smrti Castra rekao je da se nada da će “nakon dugogodišnjeg užasa, divan kubanski narod konačno živjeti slobodno što su i zaslužili”.
Granični zid ili ograda na američko-meksičkoj granici neće puno učiniti protiv zaustavljanja protoka droge u SAD
Kako navodi site barijera neće puno učiniti zato što većina ilegalnih narkotika koji se krijumčare u SAD nisu transporotvani na velikim otvorenim prostorima, već kroz tajne tunele i uz pomoć drugih metoda, poput komercijalnih vozila ili uz pomoć privatnih građana.
FARC pobunjenička skupina u Kolumbiji prestaje postojati, ali će se pojaviti neki stari problemi

Kolumbija je uspjela postići mirovni sporazum nakon pola stoljeća sukoba, a članovi pobunjeničke skupine su već počeli mijenjati FARC u isključivo političku partiju.
Nakon potpisivanja novovg sporazuma krajem studenog, FARC pobunjenici  trebaju da se presele u 27 zona za demobilizaciju i razoružanje, ali dvije nedjelje  nakon što je ovaj proces trebao započeti, logori nisu bili u stanju da ih prime.
Visoki komesar UN za ljudska prava je u priopćenju naveo da postoji ograničen pristup pitkoj vodi, zdravstvenim uslugama i električnoj energiji.
Ovakavo nesigruno okruženje unutar demobilizacije može navesti pobunjenike da se vrate svojim ilegalnim aktivnostima.
Ovog mjeseca pobunjenička skupina je protjerala pet zapovjednika od kojih su neki sudjelovali u trgovini drogom.
U međuvremenu, kolumbijske kriminalne grupe se šire na područjima koje su pobunjenici napustili, negdje surađujući s FARC-ovim disidentima.
Druga gerilska skupina ljevičarska Nacionalan oslobodilačka armija, pojačala je svoje napade želeći preuzeti teritorije koje FARC napušta.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>