Published On: Sri, lip 30th, 2021

Predstavnik Rusije u UN-u: “Ovo BiH vodi u kaos. Јesmo li to htjeli kada smo potpisali Dayton?”

Rusija nije suglasna s imenovanjem Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika, koje nije legitimno i moglo bi ugroziti sve pozitivno do sada postignuto u BiH, izjavio je na sjednici Vijeća sigurnosti ruski veleposlanik u UN Vasilij Nebenzja.

Imenovanje nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira, vodit će u kaos i uništit će sve pozitivno u posljednjih 25 godina. Јesmo li htjeli ovaj scenarij kad smo potpisali Dayton? – upozorio je on, prenosi Srna.

On je na sjednici tijekom koje se raspravlja o stanju u BiH rekao da Schmitd navodno postavljen jer proces nije bio transparentan.

Nismo suglasni s potvrdom imenovanja Schmitda, proces je inače transparentan, logičan, uz suglasnost BiH, a onda ide rezolucija Vijeća sigurnosti UN. Ništa od toga se nije desilo, potpuno druga slika – naglasio je on.

On je istakano da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira nije ništa potvrdio, te Vijeće sigurnosti UN nije uzeo u obzir stavove Rusije i BiH u vezi s ovim pitanjem

Kompromisi su važni za Vijeće sigurnosti, a ovdje se izbjegavala diskusija o imenovanju i radu visokog predstavnika – ukazao je Nebenzja.

Ruski veleposlanike istaknuo je da ne treba zaboraviti da samo ljudi BiH drže suverenitet i da oni treba da odlučuju, a ne bilo kakav visoki predstavnik.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x