Published On: Ned, tra 18th, 2021

Predstavnik Hrvata u Srbiji: Prijetili su nam da će nas pobiti puškom kao stoku

U emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Kakve probleme imaju Hrvati u Vojvodini i Srbiji, zašto ih nema u tijelima političke vlasti te kako surađuju sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, neka su od pitanja emisije.

Žigmanov je govorio o prijetnjama koje je nedavno doživio.

“Osoba koja nam je prijetila je privedena. Druga osoba koja nam je prijetila da će nas pobiti automatskom puškom kao stoku, čini mi se da nije privedena. Nisu to bile samo prijetnje na društvenim mrežama, dobivali smo prijetnje preko službenih adresa. Ne samo da nemamo adekvatno djelovanje pravosudnih tijela nego cijeli taj proces, mučan za nas, nije imao nikakvu aktivnost predstavnika vlasti u smislu zaštite, niti osudu. To su strukturalni deficiti kad je u pitanju etnički motivirano nasilje ili govor mržnje u RS-u. S time se ne mirimo ukazujemo i želimo da se s takvim praksama prekine i ono što je ključno da ni gestama, ni riječima ni djelovanjem ne dajemo nikakav povod za tu vrstu odmazde”, rekao je.

Sumnjive namjere lokalnih podružnica Vučićeve stranke

Rekao je kako je komunikacija s Aleksandrom Vučićem korektna.

“Ipak, imate lokalne podružnice stranke i one imaju jako loš odnos prema nama i to nama budi sumnju u njihove namjere”, rekao je.

Kaže da nisu zadovoljni s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu

“Moguće je da vlasti u Zagrebu nisu zadovoljni sa mnom kao predstavnikom Hrvata u Srbiji, možda i ja stršim u hrvatsko-srpskim odnosima, ali ja koristim medije kako bi javno ukazivao na probleme koji nisu dopustivi. Mene kao političkog predstavnika Hrvata u Vojvodini nitko nije zvao iz diplomacije nakon prijetnji”, kaže.

Dodao je i kako Srbija institucionalno podupire stvaranje umjetnog “bunjevačkog jezika” te da udruge koje se bave s tim imaju potporu države.

“Mi smo racionalno ukazali da bunjevački jezik ne postoji”, rekao je Žigmanov, prenosi Index.

Dnevnik.ba