Published On: Čet, lip 10th, 2021

PREDSTAVNIK HRVATA U BIH: Nevina djeca ne smiju biti zaboravljena, počinitelji moraju biti privedeni pravdi. I kažnjeni!


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a oglasio se na svom Twitter profilu povodom 28. obljetnice nekažnjenog zločina bošnjačke Armije RBiH kada je granatom ispaljenom s položaja te vojske ubijeno osmero djece koja su se igrala na igralištu u Vitezu.

-Danas se spominjemo stravičnog ubojstva osmero nevine hrvatske djece u Vitezu, koja su poginula 10. lipnja 1993. godine kada je igralište na kojemu su se igrali zvjerski granatirano. Desetljećima kasnije, za ovaj nečovječan i brutalan zločin nitko nije odgovarao, napisao je Čović na Twitteru.

U povezanom tweetu Čović je napisao da počinitelji ovog svirepog zločina moraju biti privedeni k licu pravde.

Podsjetimo, na današnji dan, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti.

Njih je pogodila granata koja je došla s položaja tzv. Armije RBiH.

Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila dok je trajalo primirje HVO-a i Armije RBiH, nitko nije odgovarao.

Na mjesta zločina poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno.

Priča o viteškoj djeci prošle godine je dobila veću pozornost javnosti kada se po prvi put masovno obilježila godišnjica njihove smrti.

U mnogim gradovima i mjestima diljem BiH, Hrvatske, Europe, SAD-a… u 20 sati večeras će biti zapaljene svijeće i položene bijele ruže u spomen na stradanje ove djece.

U 18,00 sati na spomen obilježju Osmica bit će služena sveta misa za poginulu djecu.

Taj dan su poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

 

Augustina Grebenar bila je najmlađa žrtva ovog stravičnog pokolja. Stravičnost međutim tu nije stala. Nakon njene smrti jedna bošnjačka lobistička udruga na web stranici koja je pratila Haaška suđenja i Haaške suce pritiskala licima žrtva, objavila je njeno nestvarno milo lice s pojašnjenjem da se radi o bošnjačkoj djevojčici koju je ubila granata HVO-a. No to nije sve. Nesretna majka Milana Garića, koja je također taj dan ostala bez dvoje djece baš kao i obitelj Grebenar, noseći svog polumrtvog sina Milana u vitešku bolnicu, nadajći se čudu i spasu, i šansi da je možda još živ, snimljena je kamerom a na BBC-u je potom predstavljena kao Bošnjakinja kojoj je upravo HVO ubio dijete. Ratna propaganda AID-a išla je čak do takvih niskosti.Prevoditelj BBC novinaru koji ga je informirao o događaju bio je što mislite tko i instruiran od što mislite koga?

Od istih onih, koji danas kriju topničke dnevnike, dokaz o tome je li ubojica bio domaći fundamentalist, ili strani arapski. A još više krijući tko je nalogodavac.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x