Published On: Sub, pro 13th, 2014

PREDSTAVNIČKA DEMOKRACIJA U BIH: Hrvate će u Domu naroda Federalnog parlamenta predstavljati Mirvet i Edin a RS-u Srbi

U Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta F BiH koalicija Hrvatskog narodnog Sabora, predvođena HDZ BiH, trebala bi od ukupno 17 imati između 12 i 13 izaslanika. Jednog bi trebao imati HDZ 1990., dok će tri do četiri biti izabrana iz dominantno bošnjačkih županija. Time će koalicija HNS-a imati više od dvotrećinske većine, što je jamstvo sprječavanja majorizacije Hrvata u izboru izvršne vlasti F BiH i nametanja zakona mimo volje političkih predstavnika Hrvata.

Kako u nekim od bošnjačkih županija nije bilo ni jednog Hrvata neki zastupnici Bošnjaci izjasnili su se kao Hrvati, kako bi bili izabrani u Hrvatski klub Doma naroda i tako stekli priliku odlučivati o vitalnim hrvatskim nacionalnim interesima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH na jučerašnjoj sjednici odbacilo je, međutim, kandidaturu Muamera Omanovića (SBB), iz Bosnsko-podrinjske županije- Goražde, koji se na kandidaciskoj listi za Dom naroda izjasnio kao Hrvat, jer se na općim izborima 2014. godine izjasnio kao Bošnjak. No, zato nije „diskvalificiran“ Edin Fejzić iz Stranke dijaspore, koji će, po svemu sudeći biti izabran u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta F BiH.

U Tuzlanskoj županiji koja broji 35 zastupnika, 34 su Bošnjaka, jedan Srbin i ni jedan Hrvat. Kako nitko od Bošnjaka se nije izjašnjavao na izborima, a ni nakon njih, kao Hrvat to iz ove županije neće biti biran ni jedan izaslanik u Hrvatski klub Doma naroda federalnog parlamenta.

 

Kandidati iz Sarajevske županije

Iz Sarajevske županije su dvije liste kandidata za hrvatske izaslanike u Domu naroda. Demokratska fronta kandidirala je Marija Vuksanovića, a SBB Fahrudina Radončića Zvonku Marića, koji je, također nakon rata promijenio ime i Anu Babić.

Kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH prihvatilo kandidaturu za zastupnika Mirveta Beganovića iz Laburističke stranke, to će i ovaj zastupnik, po svemu sudeći, biti izabran u hrvatski klub Doma naroda Federalnog parlamenta iz Unsko-sanske županije.

Inače predsjednica Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović, kćeka Fikreta Abdića, izjašnjava se kao Hrvatica islamske vjeroispovijesti i u dva je mandata bila je izaslanica u hrvatskom klubu Domu naroda Parlamenta F BiH,

Ostat će upamćena po tome što pri izboru predsjednika i dopredsjednika F BiH nije podržala kandidata platformaške koalicije( Živka Budimira) za predsjednika F BiH, koji nije imao podršku stranaka ( dva HDZ-a) koji su predstavljali većinsku izbornu volju Hrvata. Da je postupila drugačije izbor Budimira, a potom i imenovanje Federalne vlade bilo bi legalno, jer bi s njenim glasom Budimir imao podršku 6 izaslanika iz Hrvatskog kluba, odnosno, kako to propisuje Ustav F BiH jedne trećine izaslanika.

Inače, član SIP-a BiH Branko Petrić upozorio je na na izborne manipulacije kandidata koji promjenom nacionalnog opredjeljenja onemogućavaju konstitutivne narode u ostvarivanju prava.

 

Zloupotreba slobode nacionalnog izjašnjavanja

“Riječ je o izbornoj manipulaciji i zloupotrebi slobode nacionalnog izjašnjenja”, istakao je Petrić u raspravi koju je SIP na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu vodio u vezi sa slučajem Harisa Pleha (BOSS), novoizabranog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji se izjasnio kao Srbin da bi bio izabran u srpski klub Doma naroda Parlamenta F BiH.

Podsjetimo, izaslanici u Dom naroda Federalnog parlamenta biraju se iz deset županijskih skupština. Hrvatski, bošnjački i srpski klub broje po 17, a klub Ostalih 7 izaslanika. Dom naroda Parlamenta F BiH ukupno broji 58 izaslanika. Pri tome s liste bošnjačkih stranaka i glasovima Bošnjaka bivaju, izabrani ne samo izaslanici u bošnjački klub, već i Klub ostalih, gotovo svi izaslanici u Klubu Srba i gotovo trećina izaslanika u Klubu Hrvata, zbog čega je ovaj dom u velikoj mjeri degradiran kao institucija u kojoj bi trebali sjediti predstavnici tri konstitutivna naroda i štititi nacionalne interese.

 

Slično i u RS-u

Slična je situacija i u Republici Srpskoj, gdje se gotovo svi hrvatski izaslanici u hrvatski klub Vijeća naroda Narodne skupštine RS biraju s lista srpskih stranaka, a koji su prethodno u entitetsku skupštinu izabrani glasovima Srba. I u tom entitetu evidentirani su slučajevi da se pojedini Srbi izjašnjavaju kao Hrvati kako bi bili izabrani u Hrvatski klub.

Iz Hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta F BiH bira se 5 izaslanika u hrvatski klub Doma naroda Parlamenta BiH, na način da je za izbor jednog izaslanika potrebna podrška trojice izaslanika iz federalnog Doma naroda.

HMS.ba l poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare