Published On: Uto, lis 8th, 2013

Predstavnici SDP-a BiH i delegacije EU o provedbi presude ‘Sejdić-Finci’

Predstavnici Socijaldemokratke partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) imali su danas sastanak s predstavnicima Delegacije Europske unije u Sarajevu o pronalasku rješenja za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

 Budući da za promjenu Ustava trebaju dvije trećine glasova u oba doma Parlamentarne skupštine BiH jasno je da ovo nije pitanje isključivo za poziciju ili za opoziciju, već za sve stranke koje imaju poslanike u Parlamentarnoj skupštini koje žele na koncu vidjeti BiH u Europskoj uniji. Zbog toga je veoma važno tragati za rješenjima oko kojih se slažemo, a za dobrobit BiH razlike ostaviti po strani – kazao je Agenciji FENA Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a BiH i šef kluba poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon sastanka sa predstavnicima Delegacije EU.

On je naglasio da će SDP BiH kao i do sada biti dio rješenja.

Sastanku su ispred SDP nazočiti Saša Magazinović i Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika u Federalnom parlamentu. Razgovore u ime Delegacije EU predvodio je zamjenik šefa Delegacije Renzo Daviddi.

Nakon sastanka sa predstavnicima SDP-a u sjedište Delegacije EU treba da dođu predstavnici HDZ 1990.

Delegacija EU je ovaj tjedan započela seriju bilateralnih susreta s predstavnicima sedam vodećih političkih stranaka, ali će se, kako je najavljeno, obratiti pozornost i na stranke s manjim brojem zastupnika, jer se ima u vidu iskustvo s “aprilskim paketom” ustavnih promjena, kada su nedostajala samo dva glasa za njegovo usvajanje.

Da bi BiH uhvatila korak, trebalo bi da do kraja ožujka donositelji odluka ostvare “kredibilan napor” kako bi se o tome moglo očitovati Europsko vijeće.

Iako “kredibilan napor” nije potpuno definiran, jasno je da to treba uključivati “čvrst politički dogovor na čvrstom papiru” te pokretanje procedure usvajanja, dok u Europskoj uniji imaju razumijevanja za tehnička pitanja vezana za proceduru usvajanja.

Ovotjedni razgovori imaju snažnu podršku institucija Europske unije, ali predstavnici EU neće nametati nikakav model niti će ponuditi bilo kakav prijedlog, jer će to biti zadatak domaćih predstavnika.

Dužnosnici EU ne žele prazne razgovore, nego aktivnu diskusiju i angažman te fokusiranje na konkretna pitanja.

Ukoliko se do rješenja pitanja provođenja presude “Sejdić-Finci” ne dođe sada, dvojbeno je kada bi se to moglo dogoditi jer je naredna godina izborna, a do tada bi europski put BiH bio zamrznut.

Neprevođenje presude moglo bi zemlju dovesti u situaciju “iz koje će se teško izvući”, upozorio je jedan visoki dužnosnik Delegacije EU.