Published On: Ned, ruj 22nd, 2019

Predstavnici Europske komisije uskoro u BiH zbog migrantske krize

Predstavnici Europske komisije trebali bi do kraja mjeseca posjetiti BiH kako bi s predstavnicima svih razina vlasti radili na rješavanju problema migrantske krize, prvenstveno pronalaska novog prihvatnog centra van USŽ-a.

Država je trebala ponuditi dvije lokacije, ali nije nijednu. U međuvremenu, uz prve kiše, uvjeti u prihvatnim centrima, pogotovo na Vučjaku, su nepodpošljivi, jer migranti tamo nemaju ni osnovne uvjete za život.

Za Europsku komisiju Vučjak je neuvjetna i neprihvatljiva lokacija od samog početka, zbog čega brigu o migrantima već tri mjeseca vodi Crveni križ. Život je ondje nepodnošljiv, piše Federalna.ba.

Živimo pod šatorom, nemamo ništa. Kada pada kiša previše je vode, ne možemo spavati, priča Ali, migrant iz Pakistana.

Dok Europa i država žmire pred patnjama ljudi koji žive ispod svih granica ljudskog dostojanstva, u USŽ-u situacija je katastrofalna, pogotovo nakon nedavnog ubojstva na Vučjaku.

Ovo je drugi slučaj ubojstva u dvije godine. Držimo stanje pod kontrolom, kaže glasnogovornik policije USŽ-a Ale Šiljdedić.

Vlada USŽ-a ponudila je lokaciju Medeno polje koje Europska komisija ne prihvaća, jer, kako kažu, ne žele financirati privatne nego državne objekte. Takvih na području USŽ-a, tvrde u Vladi županije, nema.

Ako je to stav Europske komisije, nadam se da neće biti licemjerna u smislu da Bira i Miral mogu biti prihvatni centri, a Medeno polje po toj osnovi ne može. Iz tog razloga, tražimo samo jednak tretman u smislu svih centara, poručuje Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USŽ-a (A-SDA).

Vijeće ministara planira skori sastanak s predstavnicima svih nadležnih agencija i institucija radi zauzimanja konkretnog stava o migrantskoj krizi. Zasad se država i županija ne slažu ni kada je riječ o broju migranata koji borave u BiH.

U ovom trenutku, prema informacijama nadležnih službi, ima oko 4.000 migranata u BiH. Ide zima i smatramo da će broj biti smanjen, ocijenio je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH (SDA).

U kampovima IOM-a ima ih oko 3.100 do 3.500, na Vučjaku do 800. S obzirom na to da vremenski uvjeti dopuštaju, neki još uvijek borave vani. Ili su u tranzitu iz RS-a ili se vraćaju iz RH, ističe Šiljdedić.

Vijeće građana danas je održalo tribinu na kojoj su poručili da će se, ako država neće, sami organizirati i rješavati migrantsku krizu.

Sve bi trebalo biti jasnije nakon posjete predstavnika Europske komisije. U suprotnom i ovu će zimu teret migrantske krize iznijeti Krajišnici sami.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare