Published On: Sub, ruj 1st, 2018

Predstavnici DF-a položili vijence žrtvama Grabovice, Crnog Vrha i Bradine

Delegacija Demokratske fronte, na čelu s Predsjednikom Županijskog odbora DF-a HNŽ Branimirom Jukićem i Ahmedom Džuburom, položila je vijence na spomenike žrtvama rata u Grabovici, Crnom Vrhu i Bradini.

Iz DF-a ističu da Grabovica (općina Jablanica) i zločin nad pripadnicima hrvatskog naroda 7. i 8. rujna 1993., Crni vrh (općina Prozor) i zločin nad pripadnicima bošnjačkog naroda 31. srpnja 1993. godine, Bradina (općina Konjic) i zločin nad pripadnicima srpskog naroda 25. svibnja 1992. godine, spadaju u red najvećih zločina nad našim građanima, nad našim komšijama i nedužnim ljudima, od strane onih koji jesu naši, ali samo etnički ali ne moralno i etički.

Dodaju da ne žele i ne mogu zaboraviti to što se desilo, jer to nije ljudski i nije odgovorno ni prema žrtvama ni prema budućnosti naše djece.

Po Jukićevim riječima, ovo je javna gesta koja pokazuje civilizacijske vrijednosti za koje se Demokratska fronta zalaže.

– Sve žrtve su naše žrtve i ne postoji alibi ili ideologija koji mogu opravdavati ubijanje civila i nenaoružanih ljudi. Svaka krivica je individualna i postoje samo pojedinačni zločini i zločinačke politike, a ne sakrivanja iza kolektiva. Mislim da je elementarna ljudskost izraziti pijetet prema svim žrtvama i osuditi zločin, naročito ako je počinjen u ime nacije kojoj netko i sam pripada – rekao je Jukić.

Džubur je naglasio da civilizirani ljudi nikako ne mogu dijeliti zajedničke vrijednosti sa zločincima.

– Bilo koji zločinci, nisu naši zločinci. Nisu, jer sa njima ne dijelimo zajedničke vrijednosti. Ne određuje pripadnost bilo kojoj naciji zločinca, nego ga njegov čin određuje kao takvog. Samo oni koji sa zločincima dijele zajedničke vrijednosti, neke od njih mogu doživljavati kao svoje. Upravo na ovim mjestima želimo naglasiti tako očitu razliku između civilizacijskog i barbarskog pristupa prema čovjeku kao ljudskoj vrsti – rekao je Džubur.

U Demokratskoj fronti smatraju da je dužnost i obaveza svih nas koji danas živimo u Bosni i Hercegovini prema budućnim generacijama da se svi prvo osvrnemo u svoje dvorište i da ukažemo na one koji su uprljali obraz našeg naroda.

– Nastavit ćemo da se zalažemo za ideju građanske, demokratske, multietničke i europske Bosne i Hercegovine jer se radi o civilizacijskim vrijednostima. Takve vrijednosti sa nama dijeli ogromna većina građana naše države – priopćeno je iz DF-a.

NAPOMENA: Za zločin nad Hrvatima u Grabovici nije odgovarao nitko iz zapovjednog lanca Armije BIH. 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare