Published On: Sun, Jul 23rd, 2017
#3rd | By Desk

Predstavljena nova marka HP Mostara ‘120. obljetnica rođenja Milivoja Uzelca’

Hrvatska pošta Mostar u suradnji s Hrvatskim domom Herceg Stjepan Kosača, u godini kada obilježavamo 120. obljetnicu rođenja i 40. obljetnicu smrti istaknutog likovnog umjetnika Milivoja Uzelca, izdala je prigodnu poštansku marku u njegovu čast.

Marka je svečano  predstavljena u nedjelju, 23. srpnja 2017., u mostarskoj Galeriji Rondo – Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača.

Milivoj Uzelac (Mostar, 1897. – Cotignac, 1977.) istaknuti slikar, grafičar, ilustrator jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne.

Rodni Mostar napušta u djetinjstvu i s obitelji seli u Banja Luku gdje se počinje ozbiljnije baviti slikarstvom. Zatim odlazi u Zagreb gdje najprije pohađa slikarsku školu Tomislava Krizmana, a zatim Privremenu visoku školu za umjetnost i obrt u klasi Otona Ivekovića.

Godine 1915. odlazi u Prag kod Jana Preislera gdje se susreće s najsuvremenijim umjetničkim strujanjima.

Slikar autentičnog rukopisa nezaustavljiv je u svojoj stvaralačkoj energiji i 1923. odlazi u središte europske umjetnosti – Pariz koji ga nadahnjuje sjajem i životom. Njegova djela koja je darovao rodnome gradu, a koja su danas dijelom fundusa Galerije Kraljica Katarina Kosača neprocjenjiva su baština koja odiše snagom njegovog stvaralačkog duha.

Pogled.ba