Published On: Čet, stu 2nd, 2017
#3rd |

Predstavljena knjiga ‘Prezimena zapadnohercegovačke župe Buhovo’

Knjiga “Prezimena zapadnohercegovačke župe Buhovo”, autora Ante Ivankovića predstavljena je u srijedu u prostorijama Župnog ureda Buhovo u Širokom Brijegu.

O knjizi su, uz autora, govorili predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ)  Zdenko Ćosić, inače urednik knjige i župnik župe Buhovo don Pavao Filipović.

U svom obraćanju nazočnim don Pavao Filipović kazao je kako je riječ o veoma vrijednoj knjizi koja je osobito važna za mlade koji će preko nje dosta detalja sačuvati od zaborava.

“Prvotna ideja je bila da prikupimo stare fotografije i ilustriramo svako prezime jednom od njih. Međutim, kako nismo uspjeli pronaći dovoljno tih fotografija, odlučili smo se knjigu ilustrirati reprodukcijama umjetničkih slika koje su profesori i studenti Likovne akademije stvorili tijekom petogodišnjeg djelovanja likovne kolonije ovdje u Buhovu. Još uvijek su rijetka mjesta koja se mogu pohvaliti ovakvom knjigom ne zbog toga što je ne bi htjeli imati, nego u prvom redu što su rijetki ljudi koji se bave ovom vrlo zahtjevnom temom”, kazao je predsjednik Vlade ZHŽ-a i urednik knjige Zdenko Ćosić, prenosi Fena.

“Ako se mogu odrediti o svim do sada objavljenim knjigama, ova posljednja mi je najdraža. Ovo je i moje osobno priznanje mojim Bovčanima koji su uvijek s ponosom isticali svoje hrvatstvo i svoju pripadnost katoličkoj vjeri”, istaknuo je autor knjige Ante Ivanković.

U knjizi su obrađena prezimena: Alilović, Banožić, Bilinovac, Cvitanović, Ćosić, Galić, Ivanković, Jurić, Pinjuh, Ravić, Sabljić, Sesar, Stojić, Škegro, Topić i Zlopaša, te prezimena Bubalo, Dajaković, Krmpotić, Raičević, Rebić, Sušić i Zovko, kojih više nema u ovom mjestu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x