Published On: Čet, lip 27th, 2019

Predstavljena knjiga ‘Metastaze jedne revolucije…’ povjesničara Ivice Šarca

Knjiga “Metastaze jedne revolucije – uspostava komunističko partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine” koja govori o odnosu komunističkih vlasti prema narodu na zapadnohercegovačkom prostoru krajem i nakon II. svjetskog rata, autora prof. dr. Ivice Šarca, povjesničara s Filozofskog fakulteta SUM-a predstavljena je u srijedu navečer u Širokom Brijegu.

Kako je sam Šarac istaknuo u izjavi za Fenu, knjiga je drugi dio planirane trilogije, a u prvoj, “Kulturi selektivnog sjećanja”, bavio se nastankom NDH i etničkim zločinima i drugim strahotama koji su počinjeni u to vrijeme u NDH.

“Ovo je druga po redu knjiga iz najavljene trilogije o genezi stereotipa koji su nastali o zapadnohercegovačkim Hrvatima. U prvoj knjizi sam obradio razbolje iz 1941. gdje sam se suočio s onim osjetljivim temama, etničkim i drugim zločinima koji su se dogodili neposredno nakon uspostave NDH”, kazao je Šarac pojasnivši kako je glavna tema u drugoj knjizi ‘preseljena’ nekoliko godina kasnije, u 1944., odnosno, 1945. godinu.

U najnovijoj knjizi, kako je istaknuo, zanimao ga je odnos novih vlasti u razdoblju od jeseni 1944. do ožujka ’45.”, a dio knjige posvećen je i odnosu partizana prema hercegovačkim franjevcima koji su nedužno stradali u osveti i odmazdi.

Predstavljanje knjige održano je u organizaciji ogranka Matice hrvatske, a osim autora, o knjizi su govorili i recezenti, prof. dr. sc. Božo Goluža te fra Robert Jelić.

Govoreći o knjizi, politolog Ivan Kraljević ustvrdio je kako ona nudi jedan dublji uvid u događaje koji su uslijedili nakon završetka Drugog svjetskog rata.

“Knjiga je jedan veliki povijesni mozaik. Potkrijepljena je nizom dokumenata i znanstvenih činjenica koje su relevantne i izbjegavaju svaki dodir s pukim ideološko-političkim konotacijama onog vremena i zasigurno je riječ o iznimno kvalitetnom uratku koji preporučujem svima koje ova tema zanima”, kazao je Kraljević, ujedno i moderator predstavljanja.

Prva knjiga profesora Šarca iz ove trilogije izazvala je posebnu pozornost s obzirom na to da je u njoj bilo govora o sustavnim zločinima nad Srbima u Hercegovini za vrijeme NDH.

Profesor na studiju Politologije u Mostaru Mile Lasić ocijenio je tada kako je riječ o knjizi koja bi se mogla svidjeti svima onima koji “njeguju kritički diskurs protiv kulture selektivnog pamćenja”.

“Knjiga kolege Šarca je, doista, pisana znanstvenim stilom, uz kritičko vrednovanje brojne i nerijetko proturječne arhivske građe, pa se autorov istraživački postupak može mirne duše nazvati i ‘hodom po mukama’, ili prolazom kroz ‘minska polja’ “, ustvrdio je, među ostalim, profesor Lasić govoreći o “Kulturi selektivnog sjećanja”./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare