Published On: Sri, velj 6th, 2013

Predstavljena knjiga "Medijska promocija hrvatskih udruga iz Sarajeva" Marija Pejića

“Medijska promocija hrvatskih udruga iz Sarajeva” naziv je knjige autora Marija Pejića koja je predstavljena sinoć u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.
Predstavljanju ove knjige prisustvovala su brojna istaknuta imena iz svijeta kulture i javnog života BiH, a o knjizi su pored autora govorili Anton Jekauc i Šemso Tucaković.
Da je riječ o vrijednoj znanstvenoj knjizi ocijenio je Šemso Tucaković, naglasivši da autor istražuje odnose hrvatskih udruga iz Sarajeva i medija, te da nijedna organizacija ne može funkcionirati bez odgovarajućeg odnosa sa sedmom silom.
Knjiga je, kazao je, strukturirana u šest poglavlja kroz koje Pejić istražuje niz važnih pitanja, kao što su značaj, uloga i financiranje nevladinih udruga, odnosi s medijima i marketing, te značaj hrvatskih udruga za Hrvate, ali i državu.
– Autor smatra da je odnos hrvatskih udruga i medija prvenstveno uloga menadžmenta. Od toga ovisi kako će udruga biti predstavljena u javnosti. Navodi da su ove udruge nedovoljno medijski zastupljene, što je prvenstveno problem njihovog menadžmenta. Zaključuje da je sarajevska i bh. javnost izuzetno zainteresirana za njihov rad – kazao je Tucaković.
Anton Jekauc navodi da knjigu odlikuju izbrušene i lijepe rečenice, te da sadržaj pokazuje kako je knjiga plod dugogodišnjeg autorovog istraživanja ove oblasti. Pejić, dodao je, obrađuje sedam hrvatskih nevladinih udruga i ulogu nevladinog sektora u BiH, ali ujedno osvjetljava položaj Hrvata u Sarajevu.
Marijo Pejić naglašava da je medijska anonimnost vrlo opasna za nevladine udruge, jer se može dovesti u pitanje njihov rad.
– Sarajevski Hrvati pokazuju da se nisu odrekli Sarajeva, te da su dio multikulturalne slike grada i da u njegovom razvoju daju značajan doprinos. Sve ove organizacije uvijek su bile konstruktivne, ali moraju više uraditi na medijskoj promociji, za što su same krive – zaključio je Pejić.