Published On: Sub, svi 13th, 2017

PREDSJEDNIŠTVO SDA: Za Mostar jedino prihvatljiv prijedlog SDA i SBB-a

Osim isključenja Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića, Predsjedništvo SDA je usvojilo i zaključak da je važno da BiH što prije usvoji set Zakona o trošarinama.

“Izražavamo žaljenje što je u Parlamentu prevagnulo politikanstvo i borba za jeftine pol poene”, rekao je Šefik Džaferović i dodao da u ovoj stranci imaju još neke mehanizme za usvajenje ovog seta zakona koji podrazumjevaju aktivnosti Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada.

Iz SDA su poručili da im je neprihvatljiv  prijedlog izmjena Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH, jer ne poštuje odluke Suda za ljudska prava, te u djelu prijedloga koji se odnosi na Mostar ozakonjuje trajnu dominaciju HDZ-a BiH u ovom gradu i produbljuje diskriminaciju.

Podsjetimo Sud za ljudska prava u Strazbourgu nije donosio nikakvu odluku za Mostar, već ustavni sud BiH koji je presudio da su odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Mostar diskriminacijske, jer se različiti broj birača iz Gradskih područja bira jednak broj vijećnika, pa glas svakog birača u Mostaru ne vrijedi jednako, kao u svim drugim jedinicama lokalne samuprave, podsjeća HMS.

“Za Mostar je prihvatljivo jedino ono rješenje koje su predložili SDA i SBB”, rekao je Džaferović i dodao da je Mostaru potrebno rješenje koje osigurava ravnopravnost i isključuje dominaciju bilo koga.

“Pravni Savjet SDA je zadužen da se izrade prijedlozi konkretnih rješenja na bazi ovih principa i upute u Parlament”, kazao je Džaferović uz konstataciju da je sve to izvodivo do kraja ove godine.

On je dodao da kod važnih pitanja poput izmjena Izbornog zakona mora postojati konsenzus, te da će izbori biti održani bez obzira hoće li Izborni zakon biti izmjenjen i da o tom pitanju nitko nema pravo uvjetovati bilo koga./HMS