Published On: Čet, lip 30th, 2016

PREDSJEDNIŠTVO O ISTUPU NIZOZEMSKOG VELEPOSLANIKA: Nediplomatske izjave Jurriaana Kraaka


Na okruglom stolu održanom u srijedu u Sarajevu povodom predaje predsjedavanja Vijećem EU između Nizozemske i Slovačke, veleposlanik Nizozemske Jurriaan Kraak iskoristio je službenu priliku da izrazi svoje osobno, krajnje subjektivno mišljenje, utvrdivši da je „šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU“, priopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.
– Veleposlanik Kraak i ranije je iznosio subjektivne stavove u službenim prilikama, poput predstavljanja izvještaja analitičke organizacije SOS održanog 9. lipnja 2016. godine kada je izražavao otvoreno čuđenje što „ulice Sarajeva i Banja Luke nisu blokirane s 400 traktora“, efektivno podstrekujući prosvjede protiv legalnih i legitimnih struktura vlasti u BiH – navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo BiH smatra ovakve nediplomatske izjave nedoličnim, tendencioznim, zlonamjernim te stoga neprihvatljivim u službenoj komunikaciji, prenosi Fena.

b_160630075

– Ne sporeći pravo gospodina Kraaka da kao privatna osoba ima stavove kakve želi, smatramo da ovakvi incidenti nepotrebno bacaju sjenu na trajno i iskreno prijateljske odnose dvije države. Predsjedništvo BiH će u sklopu svojih nadležnosti nastaviti rad na ispunjavanju obaveza na putu evropskih integracija s ciljem da naša zemlja stekne kandidatski status do kraja 2017. godine – priopćeno je iz Predsjedništva BiH.