Published On: Wed, Sep 6th, 2017

Predsjedništvo BiH nije u ovom sazivu raspravljalo o Pelješkom mostu

”Predsjedništvo BiH, u ovom sazivu, nije raspravljalo o Pelješkom mostu i nitko nije predložio raspravu o toj temi”, izjavio je danas u Banja Luci član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

”Kada to pitanje bude na službenim organima reći ću svoje stavove”, dodao je Ivanić u izjavi novinarima ističući da ne želi komentirati ”međusobnu bitku političara iz FBiH, u kojoj ministar iz jednog naroda podržava taj projekat, a ministar iz drugog naroda osporava, a oba se pozivaju na BiH”.

Uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, kazao je da ne očekuje da se razgovara o gradnji autoputa Sarajevo-Beograd, jer u BiH ne postoji suglasnost kuda bi trebalo da ide trasa.

Za njega je, kaže, najvažnije pokrenuti razgovor o granici dviju zemalja, jer to pitanje ”stoji” 15 godina, ali dodaje da nije realno da se o tome postigne brzi dogovor.

Ivanić je dodao da je jako važno da je predsjednik Srbije ponovo u posjeti BiH te očekuje da će ona proći u normalnim okolnostima.

Podsjećmo, državni ministar prometa Ismir Jusko rekao je kako nikakvih aktivnosti nije bilo u BiH po ovom pitanju od 2007. godine, a u srijedu je u Bruxelles poslano pismo u kojem se traži obustava gradnje.