Published On: Tue, Jun 18th, 2013

Predsjedništvo BiH nije prihvatilo ugovor o graničnim prijelazima s Hrvatskom

SARAJEVO – Dva predsjednika izabrana iz reda bošnjačkog naroda, te jedan izabran iz reda srpskog  danas nisu prihvatili prijedlog ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i prijedlog sporazuma između BiH i Hrvatske o pograničnom prometu, koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao je protiv ovih dokumenta, dok su druga dva člana Predsjedništva BiH bila za njihovo usvajanje.

Radmanović je na konferenciji za novinare u Sarajevu pojasnio da je komisija koja je parafirala ove dokumente prošle sedmice u Zagrebu bila nelegalna, jer u njoj nije bilo predstavnika Republike Srpske.

On je rekao da će nova sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj će biti razmatrani sporazumi s Hrvatskom, biti zakazana čim članovi Predsjedništva postignu suglasnost o tome, što može biti sutra, ali i za mjesec dana.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je 13. lipnja usvojio izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i utvrdilo prijedlog ovog ugovora.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojio i izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje sporazuma između BiH i Hrvatske o pograničnom prometu i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog sporazuma.

Sazvati NOVU SJEDNICU

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pozvao je danas Predsjedništvo BiH da hitno sazove novu sjednicu s ciljem zaštite interesa građana.

Radončić je pozvao predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića da promijeni stav, koji je, kako je ocijenio, “pravno i državnički neodrživ”.

On je optužio Radmanovića da, glasanjem protiv prijedloga ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i prijedloga sporazuma dvije zemlje o pograničnom prometu, čini “politički i ekonomski zločin prema vlastitim građanima”, jer se zatvaraju granice prema Hrvatskoj za robu i ljude.

On je pozvao Radmanovića da se prisjeti svojih ranijih odluka, optuživši ga da je “politički senilan”.

Radončić je podsjetio na odluke Predsjedništva BiH od 28. prosinca 2011. i 8. studenog 2012, koje su potpisali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, a koje je tada odobrio Radmanović.

Hrvatska izrazila nadu da će problem biti riješen

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske izrazilo je nadu da će, unatoč današnjem neusvajanju Ugovora o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i Sporazuma o pograničnom prometu s tom zemljom, problem biti riješen unutar Bosne i Hercegovine do održavanja trilateralnog sastanka planiranog za srijedu 19. lipnja u Bruxellesu, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

” Nadamo se da će do održavanja trilateralnog sastanka, problem biti riješen unutar BiH. Što se tiče prelaska granice, državljani BiH koji imaju biometrijske putovnice moći će ulaziti bez vize u RH, a oni sa starom putovnicom, morat će imati vizu”, kazali su agenciji Anadolija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

SPORAZUME SA HRVATSKOM POTPISATI U BRUXELLESU 19.juna

Europska unija / EU / očekuje da će u srijedu, 19. lipnja, u Bruxellesu biti potpisan ugovor između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i sporazum dvije zemlje o pograničnom prometu, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Europska komisija pozvala je sve nadležne institucije da hitno pronađu rješenje u interesu građana.

Predsjedništvo BiH danas nije prihvatilo prijedlog ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i prijedlog sporazuma dvije zemlje o pograničnom prometu, koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.