Srijeda, 17 srpnja, 2024

DRAGAN LUKAČ Pripadnici vehabijskog pokreta najveća potencijalna opasnost za sigurnost

Must Read

Najveću potencijalnu opasnost za sigurnost predstavljaju islamske radikalne grupe koje djeluju na široj regiji Balkana i koje pokazuju veliko zanimanje za događanja u BiH, a time i u RS-u, navodi se u Informaciji Vlade o aktualnom stanju sigurnosti u tom bh.entitetu.

U ovom dokumentu, koji razmaraju poslanici na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS, u pet grupa su podjeljeni oni koji predstavljaju, kako se navodi, potencijalnu opasnost, a radi se pripadnicima „vehabijskog pokreta”.

-Od svih grupa najveću opasnost predstavljaju pripadnici takozvanog vehabijskog pokreta, koje je neophodno diferencirati po važnosti i ulozi, navodi Vlada u ovoj informaciji čije detalje je parlamentarcima predstavio ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

Jedan dio ove populacije, kako se dodaje, predstavlja „klasične vjernike koji služe kao osnova za dalju indoktrinaciju društva”.

-Drugi dio, koji je trenutno najviše opasan, su “novi” pripadnici koji tek treba da se dokažu.

U ovu grupu najčešće se uključuju osobe s kriminalnim dosijeima, višestruki povratnici, osobe sklone konzumiranju droga, osobe s psihičkim teškoćama, odnosno najčešće su to osobe iz najnižih slojeva društva. Ovakve osobe su spremne na “izolirane” terorističke napade i vrlo teško je uspostaviti operativni nadzor nad njima.

Ovo se pokazalo na primjerima terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu kao određeno pravilo u načinu izvršenja ovih djela, tvrdi se u informaciji Vlade RS-a o stanju sigurnosti u RS.

Treći dio, kako se dodaje, populacije se odnosi na osobe koje su povratnici sa stranih ratišta.

-Ovaj dio ljudi veoma je opasan jer pored vjersko-ideološke indoktrinacije sasvim sigurno posjeduje i veliko ratno iskustvo, stoji u informaciji.

Četvrti dio u hijerarhiji pokreta predstavljaju tzv. “daije” ili propovjednici koji su obučeni za širenje vjerske i ideološke indoktrinacije.

Peta grupa su “šejhovi” odnosno ideolozi.

Najčešće se uopšte ne nalaze na području naše zemlje i određenim procesima rukovode iz inozemstva. Ovdje je vrlo važno napomenuti da oni uživaju podršku nekih zemalja koje se mogu dovesti u vezu sa sponzoriranjem terorizma u svijetu (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Iran, Turska, itd.), tvrdi se u informaciji Vlade RS-a.

Generalno, dodao je Lukač, mogućnosti za terorističke napade u RS su isti kao i bilo gdje drugo u svijetu.

-Trenutno, određenim frakcijama nije u interesu da na području Balkana izazivaju sukobe jer im je ovo područje interesantno kao odskočna daska za zemlje zapadne Europe.

Međutim, pojedine frakcije ne dijele ovo mišljenje, a da bi pokazali svoj utjecaj djeluju na principu “ograničenih incidenata” kao što su Zvornik i Rajlovac.

Lukač je još naveo da još uvijek postoji određeni stupan nepovjerenja prilikom razmjene informacija između sigurnosnih agencija u BiH.

Podsjetio je i da je posljednjom sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u RS formirana je Uprava za borbu protiv terororizma i ekstremizma, u kojoj djeluju dvije jedinice i četiri odjeljenja.

Također, Specijalna jedinica policije RS-a u svom sastavu ima antiteroristički tim i svi djeluju planski i sinkronizirano.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -