PREDSJEDNIK IRANA Rouhani: S. Arabija mora prestati ”podržavati teroriste”

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je Saudijsku Arabiju da podržava “teroriste” u jemenskom ratu, prenijela je iranska državna televizija. 

Saudijska Arabija i Iran dva su najveća rivala koji se bore za utjecaj na Bliskom istoku, gdje podržavaju različite grupe u Jemenu, Siriji, Iraku i Libanu.

“Saudijska intervencija u Jemenu i njihova podrška teroristima u Jemenu i Siriji glavne su prepreke poboljšanja odnosa između Teherana i Rijada. Saudijska Arabija bi trebala prestati podržavati teroriste”, rekao je Rouhani.

U rujnu 2014, borci Husi koje podržava Iran, preuzeli su kontrolu nad jemenskom prijestolnicom Sanom i nastavili napredovati prema jugu i drugom najvećem gradu Adenu.

Kao odogovor na napredovanje Husija, koalicija arapskih država predvođena Saudijskom Arabija pokrenula je vojnu kampanju 2015, kako bi porazila šiitske borce i ponovo uspostavili jemensku vladu.

U svom obraćanju, Rouhani je također govorio o nuklearnom sporazumu iz 2015, naglasivši da će ga Iran poštovati.

Međutim, odbacio je ideju inspekcija vojnih postrojenja, koje je predložio SAD, rekavši da to nije pisalo u sporazumu sa svjetskim silama.

“Naša posvećenost svijetu je jasna… naši odnosi sa IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) uređeni su pravilima, ne uređuje ih SAD. Ne vidim da je moguće da IAEA prihvati zahtjev za inspekcije, ali čak ako to urade, mi nećemo.”

Rouhani je rekao da je Iran imao podršku Europe i drugih potpisnika, i dodao da će se američki predsjednik Donald Trump pomučiti da dobije podršku da se ugovor raskine.

“SAD je u najtežoj situaciju u svojoj povijesti što se tiče stvaranja jedinstva protiv nas i mislim da trenutno nije u mogućnosti to uraditi.”

SAD je oštro osudio nedavno testiranje raketa u Iranu i uveo nove, nenuklearne, sankcije Teheranu.

Dnevnik.ba

more recommended stories